Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Troufalci udělali z Rolls-Roycu po Johnnym Cashovi elektromobil

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Představte si, že se dostanete k Rolls-Roycu Silver Shadow, který patřil slavnému zpěvákovi Johnnymu Cashovi. Napadlo by vás udělat z něj elektromobil?

Jednoho chlapíka ano. Když se totiž majitel právě Cashova Rollse rozhodl, že vůz, údajně ve velice špatném mechanickém stavu, nechá zrenovovat, tak si řekl, že nebude zachraňovat původní pohonné ústrojí. A že do útrob luxusního sedanu raději nechá nastěhovat moderní techniku z elektrické Tesly. Proto se obrátil na firmu Shift EV. Zatímco většinou se ke konverzi na elektromobil používají díly z poškozených Tesel, tentokrát tým projekt začal tak, že koupil fungl nový Model S. Ten posloužil jako dárce všeho důležitého.

Dlouhý rozvor Rollsu umožnil, že se pod karoserii vešly všechny bateriové články o celkové kapacitě 75 kWh. Elektrický Silver Shadow by díky tomu měl mít dojezd okolo 320 km.

Protože jako dárce techniky posloužil Model S 75 s jedním motorem a pohonem zadních kol, měl by se výkon pohybovat okolo 285 kW. Elektromotor je uložen v zádi vozu. Z Modelu S ale pochází i veškerá elektronika, takže Rolls nabízí řadu moderních prvků výbavy, jako kontrolu trakce, stabilizaci nebo klimatizaci a z Tesly se přestěhovaly i posilovače řízení a brzd. 

Přitom se ale tvůrci snažili, aby Rolls zvenku i uvnitř vypadal normálně, klasicky. I proto se displeje multimediálního systému a palubního počítače přestěhovaly do kufru... Tak co na tuhle konverzi říkáte?

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme