Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tunel Blanka otevře v roce 2014. Jak změní dopravu v Praze?

David Bureš
Diskuze (23)
Tunel Blanka má být otevřen na jaře příštího roku. Je jasné, že dopravu v hlavním městě výrazně ovlivní. Jeho otevření ale nebude jedinou změnou pro pražské řidiče.

V souvislosti s otevřením tunelu Blanka chce vedení Prahy omezit dopravu v centru města. Z plánů magistrátu zveřejněných serverem Aktuálně.cz vyplývá, že Praha po otevření tunelu omezí provoz na Smetanově nábřeží a v některých ulicích na Malé Straně.

Smetanovo nábřeží má být pro tranzitní dopravu uzavřeno v úseku od Národního divadla po Karlův most a navazující ulici Křižovnická. Do těchto míst budou moci nově vjíždět jen místní obyvatelé a vozy zásobování, MHD a záchranářů. Do okolí Karlových lázní a Karlova mostu však budou moci jen záchranáři a vozidla MHD.

Také Malou Stranu čekají změny. Pro tranzitní dopravu totiž bude uzavřen úsek od křižovatky ulic Vítězná a Újezd po Malostranské náměstí. Samotné náměstí však má být průjezdné i nadále.

Plány ještě musí schválit rada města, Aktuálně.cz ale tvrdí, že vše je domluveno již na 99 procent. O uzavření Smetanova nábřeží se přitom mluví už dlouhou dobu, jeho částečné uzavření sliboval již primátor Pavel Bém v roce 2007. Tehdy ale neexistovala adekvátní alternativa k tomuto úseku.

Otázkou však je, zda i Blanka je alternativa. Pražští radní nicméně tvrdí, že průjezd tunelem bude rychlejší, přestože si řidiči zajedou.

Velké omezení se v souvislosti s otevřením Blanky plánuje také na Malé Straně. Pro tranzitní dopravu se má uzavřít úsek od křižovatky ulic Vítězná a Újezd po Malostranské náměstí, přičemž průjezd náměstím zůstane zachován.

Magistrát věří, že tunel Blanka zlepší dopravu v Praze, odlehčit má centru a severojižní magistrále. Změny na Smetanově nábřeží mají pomoci i MHD, tramvaje se totiž kvůli kolonám aut často u Karlova mostu zdržují.

Vedle těchto plánů zvažuje primátor Prahy Tomáš Hudeček také zúžení severojižní magistrály, zúžením pruhů má vzniknout další pruh určený cyklistům. Podle Hudečka je reálné, aby k této úpravě došlo na jaře příštího roku.

David Bureš
Diskuze (23)
28. 7. 2013 16:28
Bomba
Tak to je skvěli - co rovnou zavřít celou Prahu pro auta a otevřít ji pro kola - Pražani budou zdravější a ten blb Hudeček z magistrátu aspoň už nic dalšího nezvoře. Vůbec nechápu, proč to dělaj - kvůli emisím to není, hluk je každýmu ukradený, protože v centru jsou akorát úředníci a firmy - rezidentů je tam pramálo a kolony (až zavede jeden pruh na magistrále pro kola) budou ještě větší.... Blanka je podle mě dobrá akorát na to, aby se auta rychle dostaly z Milady Horákové na Jižní spojku, popř. na letiště, aletenhe úsek asi moc neodlehčí - tam jezdí zásobovači a majitelé firem, popř. jejich zaměstnanci, kteří tam mají sídlo. Málo kdo si to zkracuje přes nábřeží, když magistrála udělá to samé. Tam se jede většinou když se člověk potřebuje dopravit do centra, popř. něco si tam vyřídit.
Místo zužování již tak zúžené magistrály a přemýšlení nad blbostma by měl vyřešit kolony na ní a zrychlení průjezdu ( a ne tím, že každý si tam vezme kolo a přejede ji na kole).
28. 7. 2013 15:53
Re: Blanka, cyklisti a smetanovo
Ani náhodou, už se těším jak při cestě s Radlic zařadím v díře tempomat, usnu a probudím se až Libni. >:D
V případě Karlína, bych asi jel přes centrum, podle situace.
Avatar - Pekelná Micinka
28. 7. 2013 12:31
Re: Blanka, cyklisti a smetanovo
Tak záleží z který části Holešovic by si jel a jestli se nevyplatí trochu si zajet. Já jsem reagoval na positivemind, že Smetanovo je alternativa Holešovice - Anděl. Pokud bude doprava plynulá, tak se to z časového hlediska vyplatit může. Ovšem ti co míří do třeba do Karlína, Libně (od Anděla), tak ty stejně pojedou vnitřkem.
Avatar - Hammunasakra
27. 7. 2013 22:55
Re: Blanka, cyklisti a smetanovo
No to je ta blbost. Po Smetanově nábřeží jezdí nějakejch 30 tisíc aut denně a úředníčci asi počítaj s tim že 99% z nich jede vod Trojskýho mostu někam za ten Anděl. Těm votevřená Blanka na kterou navazuje Strahovskej tunel a Mrázovka fakt pomůže. Ale jen těm
Avatar - Pekelná Micinka
27. 7. 2013 22:39
Re: Blanka, cyklisti a smetanovo
No oni počítají, že z Blanky vjedeš do Strahovskýho a pak sjedeš za Andělem. Takže by si po Smetanově nábřeží nemusel.