Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ty nejšílenější registračky na přání. Tyto značky si v Česku opravdu někdo koupil!

David Bureš
Diskuze (29)

Registrační značku si lze od roku 2016 objednat na přání také u nás. U auta to vyjde na 10.000 Kč a výsledkem jsou někdy hodně šílené značky.

Registrační značka je nedílnou součástí každého automobilu. Zatímco pro některé jde pouze o nezbytnost, shluk číslic a písmen pro evidence vozidla, jiní k ní mají bližší vztah. Chtějí si zvolit určitou kombinaci písmen nebo její podobu. A právě pro ně je tu od roku 2016 možnost si zvolit a zaplatit si registrační značku na přání.

Díky tomu se na českých silnicích začala objevovat vozidla s mnohdy šílenými registračkami. THE B0SSS, PIJ PIVK0, IAM K0MAR, B0R UVKA, CIC ABUS1 nebo MIL UJI69, to jsou jen některé poznávací značky, za něž si řidiči připlatit.

Existuje dokonce facebooková skupina SPZ na přání, která se zabývá snímky takových aut se spz na přání. A právě z ní pochází většina příspěvků v přiložené fotogalerii. Která spz se vám líbí nejvíce? A připlatili byste si také za nějakou?

Zařídíte na registru vozidel

Jen v krátkosti přitom připomeňme, že pokud se rozhodnete si spz na přání pořídit, musíte zamířit na registr vozidel, který musí zvolenou kombinaci schválit. Pokud ji odsouhlasí, zaplatíte správní poplatek 5.000 korun za jednu tabulku. To znamená, že u motocyklů registračka na přání vyjde na 5.000 Kč, zatímco u automobilu na 10.000 korun. Potřebujete totiž dvě tabulky, na příď a záď vozidla.

Video se připravuje ...

Registrační značka na přání přitom má svá pravidla, nelze si tak zvolit spz zcela podle tužby řidiče. V případě automobilu musí nést osm znaků (sedm u motocyklů, pět u mopedů), přičemž musí obsahovat minimálně jednu číslici.

Zároveň nesmí obsahovat speciální znaky, diakritiku, interpunkci a písmena G, CH, O, Q a W, která by se mohla plést s podobně vypadajícími znaky. Naopak čísla jsou dovolena všechna, díky čemuž lze písmeno O nahradit číslicí 0.

Zároveň značka nesmí obsahovat hanlivá, rasistická či xenofobní slovní spojení. Zakázány jsou i názvy nebo zkratky orgánů veřejné moci nebo kombinace zaměnitelné se značkami pro vozy s nízkými emisemi (začínajícími EL). Výsledná podoba je nicméně na úředníkovi, který musí spz na přání schválit, a to podle kritérií a doporučených instrukcí.

David Bureš
Diskuze (29)

Doporučujeme

8. 9. 2021 13:24
Bobo být šikovný, Bobo psát články
"...to jsou jen některé poznávací značky, za něž si řidiči připlatit." ;-)
Niektoré chyby v textoch sú vcelku úsmevné, ale prečo to pred zverejnením niekto nečíta a nekontroluje?
Avatar - Plautus
19. 8. 2021 19:45
Re: Trapárna....
A vytunené staré Golfy, BMW3, či iné plečky trebárs od 3 diamantov, idú mimo teba? To nevidíš?!? Auto a značka všeobecne nemôže za to, že sa ich model v istom veku dostane do rúk plagátového kovboja, ktorý na tom realizuje svoje puberťácke sny :-[]
Takže tie tvoje plky sú tiež častokrát “parádne”.
Avatar - Plautus
19. 8. 2021 19:41
Re: Trapárna....
To Stelvio “v tuzingu” bude továrenský tuning. Jednoducho si to majiteľ tak nakonfiguroval. Netvrdím, že to nejde lepšie, ale nič hrozné na tom nevidím. Dokonca, ako jeden z mála, aj značkou pobavil. Keď sa objaví v spätnom zrkadle alebo predbehne nejakého troubu, čo robil ramená, tak je to celkom výstižné.
19. 8. 2021 08:07
Re: obecní
A jaky je k tomu duvod?
17. 8. 2021 21:27
Re: A proč ne?
Opravdu? Tak to jsem netušil :yes: