Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

U sousedů je na prodej extrémně vzácný Equus Bass 770, moderní muscle car s klasickými tvary

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Equus Bass 770 může lehce patřit mezi nejlepší auta, o nichž jste dosud neslyšeli. A že je jeden exemplář aktuálně na prodej v Německu, se rovná skoro až zázraku. 

Bass 770 má na svědomí malosériový americký výrobce Equus Automotive, který tento muscle car pro 21. století představil v roce 2013. Už na první pohled je zřejmé, o co téhle společnosti šlo - že chtěla postavit auto klasických tvarů s moderní technikou.

Proto Bass 770 vypadá jako směs designových nápadů amerických nadupaných vozů konce 60. a začátku 70. let, jeho retro křivky ale připomínají zejména klasický Ford Mustang.

Narozdíl od něj má však Equus šasi z hliníku, ze stejného materiálu je vyrobena také část karoserie, na níž výrobce použil i karbon. Výsledkem moderní konstrukce je poměrně přijatelná suchá hmotnost 1569 kilogramů.

Pod kapotou pracuje kompresorem přeplňovaný osmiválec LS9 o objemu 6,2 litru, známý z Chevroletu Corvette ZR1. V autě značky Equus dává výkon 477 kW a točivý moment 819 N.m. A přes šestistupňovou manuální převodovku roztáčí zadní kola. Mimochodem, všimněte si, jak je motor kvůli rozložení hmotnosti umístěn za přední nápravou.

Podle výrobce Bass zrychluje z klidu na stovku za pouhé 3,4 sekundy a dokáže uhánět rychlostí 320 km/h. Koncept moderního přístupu ke klasické filosofii doplňují současné prvky jako jsou kontrola trakce, stabilizace, variabilní převod řízení, moderní adaptivní tlumiče či špičkové karbon-keramické brzdy Brembo. Vůz stojí na devatenáctipalcových kolech obutých do pneumatik Michelin Pilot Sport. 21. století odpovídá také výbava, přestože provedení interiéru opět nezapře inspiraci zlatým věkem muscle cars.

Video se připravuje ...

Podle všeho v Equus Automotive postavili pouhých 15 kusů, což potvrzuje plaketka v motorovém prostoru. Auto, které je na prodej v Německu, je podle ní pátým exemplářem. Vůz má najeto asi 2.400 kilometrů.

A cena? Prodejce žádá 249.000 eur, tedy v přepočtu asi 6,5 milionu korun. Ceník dostupný na stránkách výrobce přitom jako základní cenu uvádí částku 534.000 amerických dolarů, což je zhruba 14 milionů korun.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme