Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

UAZ Buchanka pro 21. století? Tahle vize vypadá fantasticky

David Bureš
Diskuze (83)

Buchanka se zatím na odpočinek podle všeho nechystá. UAZ přesto čas od času podpoří spekulace, jak by mohl vypadat případný nástupce. Jako nyní.

UAZ 452, minivan přezdívaný Buchanka, je dnes už nedílnou součástí nabídky Uljanovských automobilových závodů. Vždyť historie tohoto modelu sahá až do roku 1958, kdy vznikl technicky spřízněný předchůdce, model 450. Podobně jako další ruský dinosaurus, Lada 4x4, se Buchanka do důchodu ani po desítkách let trvající kariéře nechystá. Sám výrobce ale čas od času podpoří spekulace co by kdyby.

Naposledy se tak stalo minulý týden, kdy sama automobilka UAZ na svém profilu na sociální síti VKontakte (ruská obdoba Facebooku) zveřejnila vizi moderní Buchanky pro 21. století z dílny grafika Andreje Davydova, s jednoduchým dotazem, jak se takový nápad líbí.

Názory fanoušků UAZu v komentářích na síti VKontakte se rozcházejí. Zatímco jedni moderní interpretaci oceňují, jiní pochybují, zda by takové auto kromě odlišného vzhledu vůbec nabídlo něco jiného než originál. Některým vadí také prodloužený rozvor, který by mohl zhoršit vlastnosti vozu v terénu a zhoršit tuhost karoserie.

Video se připravuje ...

Za mně osobně ale musím prohlásit, že se mně návrh ruského designéra náramně líbí. Celkový tvar dává hold originálnímu „bochníku,“ celkové agresivní ztvárnění je ale moderní a zapadá do dnešní doby. Na rozdíl od nabízeného UAZu, který jasně dává najevo, že jeho technický i designový základ se datuje do padesátých let.

Technický nákres nicméně dokazuje, že Buchanka by podle Davydova měla vyrůst. Rozdílem proti originálu jsou též vytažené blatníky. Chybí i klasické kulaté světlomety, které průmyslový designér nahradil modernějším řešením.

Vize každopádně zůstane jen digitálním projektem, z UAZu nezaznívají žádné zprávy, že by snad na trh měla dorazit nová generace Buchanky. Originál totiž cílí na zákazníky, kterým historický základ nevadí, naopak oceňují jednoduchou techniku, kterou lze v případě potřeby opravit svépomocí. Buchanka je dnes totiž určena pro převoz horníků v dolech nebo expediční výpravy.

Zatímco UAZ 452 podle všeho žádná zásadní modernizace nečeká, přece jen je na co se z uljanovského závodu těšit. Připravuje se totiž zcela nové SUV, interně nazývané UAZ 3170, který by se podle dřívějších zpráv měl představit právě letos.

David Bureš
Diskuze (83)

Doporučujeme

Avatar - Beefcake
9. 9. 2020 22:32
Re: rusaci
6 platenych trollov :D
Avatar - Jerry.Gunman
9. 9. 2020 14:25
Re: rusaci
Chápu, proč si to myslíš, ale nemáš úplnou pravdu.
Němci, "vykrmení" podporou ze západu i východu, rozpoutali II.W.W. - což se ale SSSR docela dost hodilo do jejich strategických plánů. Leč odpovědnost za začátek války leží na bedrech Němců, to jim zase nelze upírat :D :D :D
Avatar - Jerry.Gunman
9. 9. 2020 14:18
Re: rusaci
Bráno z pozice běžného Rusa, za celou dobu své vlády udělal Jelcin jenom dvě dobré věci:
(1) zastavil Janajeva https://cs.wikipedia.org/…v%C3%BD_pu%C4%8D
(2) instaloval do té doby nikterak známého Putina

"Za Jelcina" jsem v SNS / Rusku býval často - a takový hospodářský rozvrat, jako tehdáž, to tam bylo snad jen pár let po listopadové revoluci. Div se pak běžným Rusům, že V. V. Putina mají většinou upřímně rádi a docela mu fandí
9. 9. 2020 14:17
Re: rusaci
to nevokecas
sovetsti komunisti a nemecti nacisti ruku v ruce rozpoutali ww2 a pak spolu skoro cely 2 roky vesele spolupracovali
9. 9. 2020 14:15
Re: rusaci
po 3/4 stoleti bolsevickyho teroru nemoh v rusku vyrust nikdo normalni.
a kdyz se po dalsim 1/4 stoleti nekdo takovy objevi, tak ho putin necha semlit