Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ubco FRX1 představuje jeden z nejlehčích terénních motocyklů současnosti

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Ubco FRX1 s čistě elektrickým pohonem má spojovat to nejlepší ze světa horských kol a terénních motocyklů. Mezi hlavní přednosti tohoto stroje díky tomu patří skutečně velmi nízká hmotnost.

Společnost Ubco Bikes se sídlem na Novém Zélandu vznikla původně s cílem nabídnout vysloveně pracovní motocykl s elektrickým pohonem. Tento cíl byl dosažen prostřednictvím modelu 2x2 s pohonem předního i zadního kola. Ubco FRX1 pak představuje nejen vedle svého staršího příbuzného mnohem zábavnější stroj, který vznikl pro čirou radost z jízdy v terénu.

Díky svému pohonnému ústrojí a jeho výkonům stojí FRX1 nejen z pohledu legislativy na podobné úrovni jako současné stopětadvacítky se spalovacími motory. Konstrukcí rámu a především svou hmotností má velmi blízko k elektrickým horským kolům, ale na rozdíl od nich není vybaven pedály a má jen motocyklové stupačky.

Video se připravuje ...

Ubco FRX1 je tedy terénním motocyklem s elektrickým pohonem. Základem tohoto sympatického stroje je trubkový rám z hliníkové slitiny, v němž je zavěšena baterie a pouzdro elektromotoru, které je rovněž nosnou součástí, k níž je připevněna kyvná vidlice zadního kola.

Pohonnou jednotkou modelu FRX1 je kapalinou chlazený elektromotor o výkonu 15 kW, který bez převodovky pouze prostřednictvím řetězu roztáčí zadní kolo. Motocykl o hmotnosti pouhých 60 kg může dosahovat maximální rychlosti kolem 80 km/h.

Lithium-iontová baterie s kapacitou 2,2 kWh má umožnit dojezd kolem 100 km. Stavitelný systém rekuperace kinetické energie může navýšit kapacitu baterie až o 10 procent. Dobíjení na plnou kapacitu prostřednictvím domácí nabíječky má trvat kolem šesti hodin.

Společnost Ubco Bikes v současnosti prostřednictvím svého webu přijímá na model FRX1 předobjednávky. Pro evropský trh je jeho základní cena stanovena na 8999 Eur, což je zhruba 230.000 Kč.

Zdroj: Ubco Bikes

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Doporučujeme

27. 2. 2020 12:26
specka
15KW a 48V baterka to akoze davaju ce 300A z baterky? nieco mi tam nesedi
Avatar - xxc
22. 2. 2020 17:37
Re: Takže si to shrneme za dejme tomu 230 000,-
Motorka dobra, len ta cena :-) Na Slovensku staci prihodit 600 € a uz ma clovek auto.