Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Uber kvůli koronaviru ve čtvrtletí vykázal ztrátu 1,8 mld. USD

Diskuze (2)

Provozovatel alternativní taxislužby Uber vykázal ve druhém čtvrtletí ztrátu 1,78 miliardy USD (39,6 miliardy Kč), protože pandemie nemoci covid-19 téměř zastavila zájem o přepravu osob, když miliony lidí zůstaly doma, aby se co nejvíce zabránilo šíření nemoci.

Zájem o rozvoz jídla však prudce rostl, oznámila firma. Ztráta se ale ve srovnání s loňským rokem výrazně snížila. Firma loni kvůli mimořádným položkám souvisejícím se vstupem na burzu vykázala ztrátu 5,24 miliardy USD. Očištěná ztráta před zdaněním, úroky a odpisy se prohloubila o 28 procent na 837 milionů USD.

Výnosy ve druhém čtvrtletí klesly o 29 procent na 2,24 miliardy USD. Při konstantních směnných kurzech se snížily o 27 procent. Tržby klesly po celém světě vyjma Asie a Tichomoří. Výnosy divize mobility, která zahrnuje sdílené jízdy či pronájmy koloběžek a motocyklů, se propadly o 67 procent na 2,38 miliardy USD. V divizi Eats, která se věnuje rozvozu jídla, se však více než zdvojnásobily na 1,21 miliardy USD.

Navzdory vysokému růstu zájmu o rozvoz jídla se divizi Eats nepodařilo dostat do zisku. Očištěná hrubá provozní ztráta divize činila 232 milionů USD, proti loňskému roku se snížila o 19 procent. Zisk divize mobility se propadl o 90 procent na 50 milionů USD.

Čtvrtletní ztráta zahrnuje náklady na restrukturalizaci 382 milionů USD a mimořádné náklady související s propuštěním 6700 lidí, tedy zhruba čtvrtiny pracovní síly. Propouštění firma oznámila v květnu.

Navzdory problémům společnost potvrdila svůj cíl, že hodlá vykázat očištěný zisk do konce roku 2021. Pomoci jí k tomu má snížení nákladů, napsaly agentury AP a Reuters.

Uber v posledních měsících ukončil rozvoj jídla v osmi menších zemí, převážně ve východní Evropě, včetně České republiky, a na Blízkém východě. Firma uvedla, že se jí v Česku nepodařilo dosáhnout plánovaného tržního podílu. Uber v ČR poskytuje také klasické přepravní služby, těch se ukončení činnosti netýká.

Diskuze (2)

Doporučujeme

9. 8. 2020 17:28
Re: ekonomická záhada
Tiež je to pre mňa španielska dedina, keďže ani nemajú vlastnú flotilu vozidiel?! :no:
9. 8. 2020 10:18
ekonomická záhada
Aplikace ve virtuálním prostředí, kterou právě nikdo nepoužívá vygeneruje ztrátu skoro 2 tisíce milionů USD. To jsou pro mě záhady. :-[] :no: