Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Před deseti lety Uber svezl první zákazníky, v ČR je od roku 2014

Diskuze (15)

Jednoho chladného prosincového večera v roce 2008 postávali kanadský a americký podnikatel Garrett Camp a Travis Kalanick v Paříži a marně se snažili sehnat taxi. Tehdy se jim v hlavách začal rodit nápad na vlastní taxislužbu.

Na jaře následujícího roku vymysleli mobilní aplikaci, se kterou si člověk může snadno objednat taxi a tak se zrodil americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies. První zákazníci si službu, která se tehdy ještě jmenovala UberCap, objednali před deseti lety, 5. července 2010, v ulicích San Franciska. Společnost se od té doby výrazně rozrostla, v řadě zemí ale čelí kritice a omezování.

Cestující si přes aplikaci Uber zadá cílovou stanici, potvrdí místo vyzvednutí. Zákazník poté porovná jednotlivé typy aut, ceny a odhadované časy vysazení, vybere požadovaný typ auta a potvrdí vyzvednutí. Platba se strhává z karty cestujícího, může se platit i v hotovosti. Původně jeho systém začínal s černými luxusními auty, vlastně jako prémiový odvoz, dnes už ale Uber nabízí i běžná vozidla za nižší ceny.

Společnost, které své současné jméno Uber nese od roku 2011, měla raketový nástup. Velice rychle zaujala investory a do Uberu postupně investovali giganti jako banka Goldman Sachs, americký internetový gigant Google nebo přední čínská internetová společnost Baidu.

Uber postupně expandoval do dalších amerických měst a v prosinci 2011 se objevil poprvé mimo USA, v Paříži. V současné době jezdí v 900 městech 70 zemí světa. Pro Uber jezdí po celém světě téměř čtyři miliony lidí.

V České republice působí od poloviny srpna 2014, zpočátku jen pro profesionální dopravce s limuzínami, od listopadu téhož roku přibyly i levnější verze. Prvním zákazníkem v Česku byl podle údajů Uberu publicista Miloš Čermák.

Společnost začala nabízet i další služby, z nichž asi nejznámější je služba pro rozvoz jídla Uber Eats. Ta začala fungovat v Chicagu, Los Angeles a New Yorku v dubnu 2015. V Praze začala divize Uber Eats fungovat v roce 2018, nedávno ale svou činnost na českém trhu ukončila. Další služba, Uber Freight, zase spojuje řidiče kamionů s přepravci a pomáhá tak nezávislým dopravním společnostem s logistikou. V roce 2016 Uber také zahájil program na vývoj samořízených vozů.

Loni v květnu Uber vstoupil na burzu. Primární veřejná nabídka akcií Uberu byla největší od roku 2014, kdy své akcie uvedl na burzu čínský internetový prodejce Alibaba. Emisní cena akcií Uberu byla stanovena na 45 dolarů, což celý podnik ohodnotilo na více než 82 miliard dolarů. Po vstupu na burzu však akcie oslabily a a 11procentní pokles hned první den obchodování byl podle portálu Business Insider nejhorším propadem v historii.

Od října 2010 společnost řídil její spoluzakladatel Kalanick. Zprvu byl velmi úspěšný, ale později dostihly firmu pod jeho vedením skandály od obvinění ze sexuálního obtěžování či videozáznamu Kalanickovy hádky s jedním z řidičů až přes obvinění Uberu z krádeže technologií a špionážní aféry.

Kalanick byl v roce 2017 po sérii skandálů a velkém tlaku investorů nucen odstoupit z postu generálního ředitele, nadále ale zůstával členem správní rady společnosti a velký vliv si na Uber udržoval díky držení množství jeho akcií. Na konci loňského roku ale odešel z vedení firmy a oznámil, že prodává všechny akcie.

Uber po celém světě čelí kvůli odporu ze strany provozovatelů tradičních taxislužeb regulačním a právním překážkám. S problémy se potýká i v ČR, kde proti němu taxikáři protestovali. V některých městech byl již zakázán. Tradiční taxislužby považují alternativní přepravce, kromě Uberu také například Bolt, za nekalou konkurenci, protože řidiči Uberu a podobných firem nemají auta evidovaná jako vozy taxi, nemají taxametry a nesplňují zákonné požadavky pro taxikáře. Uber své služby označuje za spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky. Kritiku také v některých případech vyvolávají výdělky řidičů, kterým centrála strhává 25 procent z výdělku. Loni například zakázal soud služby Uberu v Německu, kolumbijský úřad pro hospodářskou soutěž, obnovit Uberu licenci odmítl Londýn.

Společnost citelně zasáhla pandemie nového typu koronaviru. Firma již oznámila, že zruší 6700 pracovních míst. Celkem má firma kolem 27.000 zaměstnanců, to znamená, že oznámila propuštění zhruba čtvrtiny z nich. Za první čtvrtletí letošního roku Uber vykázal vykázal ztrátu 2,9 miliardy dolarů (72,8 miliardy Kč). Tržby se Uberu za první tři měsíce tohoto roku zvýšily o 14 procent na 3,54 miliardy dolarů. Téměř dvě třetiny tržeb Uber generuje v USA a Kanadě.

Diskuze (15)

Doporučujeme

6. 7. 2020 15:49
Re: Tady v Brně
Jak jsem ti napsal. Liftago se teď snaží udělat z taxi řidičů rozvozce jídla a balíku. Na klienty taxi není čas. Viz https://video.aktualne.cz/…7deac1f6b220ee8/?…
Posouzení na kolik je to dobrý nápad nechám na tobě.
Avatar - Ozzman
6. 7. 2020 12:20
Re: brecis tady
On je jen de.b.il
Avatar - Ozzman
6. 7. 2020 12:20
Re: Tady v Brně
Byla to minulá sobotu, byl jsem u centra a nic :D
6. 7. 2020 11:34
Re: brecis tady
Čtu tvůj text a říkám si že tohle by nestvořil ani nejhloupější taxikář. ;-)
6. 7. 2020 11:29
Re: Tady v Brně
Na Liftagu nás v Ostravě jezdi docela dost, ale možná všichni rozváželi Alzu,Mobilní pohotovost anebo Bageterii Boulevard. ;-)