Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Úchvatný Art Deco karavan z 50. let připomíná luxusní salón

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Karavany se opět vrací do módy, málokterý ale nabídne takovou kombinaci stylu, krásy, luxusu a výbavy, jako tento 11 let ručně renovovaný Westcraft Capistrano Calypso z padesátých let.

Když se řekne retro karavan, většina z nás si nejspíš vybaví nevzhledné kousky s laciným vnitřním vybavením, které se na silnicích objevují především díky nízkým cenám. Web Robb Report však upozornil na ručně renovovaný karavan Westcraft Capistrano Calypso  roku 1950, který není laciný ani nevzhledný. Ba naopak.

Úchvatný kousek s délkou lehce přes deset metrů přitom jeho majitel Lucas Lackner pořídil před 11 lety v dosti zanedbaném stavu. Díky nezměrné dávce úsilí a investicím převyšujícím sumu 600.000 dolarů (cca 13.250.000 Kč) ale z karavanu vznikl kousek, který by se svým vzhledem, rozměry i výbavou mohl směle rovnat prezidentským vagónům.

Renovace zachovala vzhled karavanu ve stylu Art Deco, jeho vybavení se však podařilo citlivě přivést do dob 21. století. „Obecně mám velkou zálibu v designu z poloviny století, ale perfektní Art Deco v tomto přívěsu se nedá s ničím srovnat,“ měl uvést Lackner v mailu pro Robb Report.

Tento konkrétní karavan Westwood Capistrano měl přitom původně vzniknout pouze ve dvou exemplářích, jak vyplynulo z Lacknerova pátrání. „Ten druhý je dnes relikvií v poušti,“ dodal Lackner.

Jeho Calypso tak je skutečným unikátem, což bylo zohledněni i při jeho renovaci. K té si Lackner přizval renovačního a restauračního experta Stevena Butchera, se kterým hledali citlivý způsob, jak karavanu vdechnout druhý život.

Dvojice se přitom nesnažila o pouhou renovaci, která by karavan vrátila do původního stavu. Namísto toho padlo rozhodnutí vytvořit z interiéru ještě luxusnější a honosnější místo. Například vnitřní panely z březového dřeva tak byly nahrazeny novými panely se čtyřmi vrstvami laku. Stará borovicová podlaha byla rozebrána, opravena a nově položena od přídě po záď.

Do kuchyně a koupelny byly instalovány obráběné nerezové armatury s novými rozvody a novými bateriemi. Osvětlení zajišťují namísto dnes moderních LED diod klasické žárovky, inspirované dobou vzniku karavanu, které propůjčují interiéru hřejivější atmosféru.

Designově by tak karavan perfektně zapadl klidně i do třicátých let, jeho vybavení ovšem odpovídá spíše jednadvacátému století. Nechybí kvalitní audio-systémy Sony a Bose, nabíjecí zásuvky s USB konektory, systém na filtraci vody a zakázkově vyrobený ventilační/klimatizační systém. Vše je přitom zabudováno tak, aby nebyl narušen unikátní vzhled interiéru.

Vybavení kuchyně zahrnuje retro-stylizovanou lednici, sporák s troubou i prakticky skrytou mikrovlnku, zatímco koupelna za zašupovacími dveřmi nabídne klasickou toaletu i dostatečně prostorný sprchový kout. Během večerních posezení pak bude příjemným společníkem stylový bar i televize ukrytá v obložení kuchyně i ložnice.

Úchvatný karavan je v současnosti na prodej, jeho cenu ovšem Lackner zveřejní pouze zájemci, který si o ní napíše například prostřednictvím webu DuPont Registry, kde je karavan inzerován. Vzhledem k jedenáctileté renovaci a investicím přes 13,25 milionu korun je však jasné, že to nebude žádná láce.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme