Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Unikátní Ford Bronco nahoře bez jde do aukce. Vyrobilo se jich 212 a dodnes jich existuje jen 26

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Jedinečný originální roadster na základech původního Fordu Bronco jde do aukce a očekává se, že se prodá za vysokou cenu. Sběratelé fordů už jsou v pozoru, protože takových vozů se dodnes dochovalo pouze 26 kusů!

Americký Ford v šedesátých letech zahájil prodej hned dvou velkých automobilových ikon inspirovaných divokými koňmi. Nejprve v roce 1964 debutoval s legendárním sportovním Mustangem a o rok později na něj navázal civilním terénním vozem Bronco, který byl konkurencí pro Jeep CJ-5, International Harverster nebo nám známou původní Toyotu Land Cruiser. Současně to bylo jedno z prvních kompaktních SUV.

Úplně první generace Bronca je populární u amerických automobilových nadšenců i sběratelů, a dokonce se dá najít a koupit ve velmi unikátní specifikaci. Jmenuje se U13 Roadster a je jednou z méně známých variant. Hlavním cílem bylo odlehčit standardní model od všeho nepotřebného, takže už z výrobní linky nemá střechu ani dveře. Když žijete v Kalifornii, nebo jiných teplých státech USA, k čemu vám vlastně jsou?

Ford Bronco U13 Roadster byl nejméně prodávanou karosářskou variantou, kterou automobilka začala vyrábět spolu s uvedením modelu už v roce 1965 a ukončila její výrobu po neúspěšném modelovém roce 1968. Během tohoto kratičkého období prodala pouze 212 vozů, což z roadsteru dělá jeden z nejvzácnějších typů originálního Bronca. V dnešních dnech se ví o pouze 26 přeživších kusech.

Video se připravuje ...

Sběratelům fordů se nyní otevírá příležitost koupit si originální roadster, který se už brzy bude prodávat na aukci Mecum v kalifornském Monterey. Je vyrobený v posledním modelovém roce 1968 a má 4,7litrový vidlicový osmiválec Ford 289 s třístupňovou manuální převodovkou. Tehdy se prodal prvnímu majiteli ve státě Washington na západním pobřeží USA. V roce 2016 pak na americkém srazu fordů Fabulous Ford Forever Car Show vyhrál prestižní cenu Bill Stroppe Award.

Znalci očekávají, že unikátní Ford Bronco U13 Roadster se na dražbě v Monterey prodá za odpovídající cenu v rozsahu od 2,5 do 3 milionů korun. Pokud se však sejdou dva vážní zájemci, výsledná částka může být i výrazně vyšší.

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
17. 8. 2023 13:34
Krásný auto
takových už dneska ford mimo klasického Mustanga, Bronca pár pickupů už moc nedělá...