Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Unikátní Rolls-Royce na prodej. Objednal si ho komunistický diktátor, jezdila s ním britská královna

David Bureš
Diskuze (1)
Rolls-Royce Phantom V State Landaulet z dílny karosárny Mulliner Park Ward vznikl jen v pěti kouscích. Jeden se tento měsíc bude dražit.

Vozy britského luxusního výrobce Rolls-Royce jsou odjakživa exkluzivní záležitost. I v tomto případě jsou ale některé kousky exkluzivnější než jiné. Mezi takové patří nepochybně i Rolls-Royce Phantom V State Landaulet z dílny karosárny Mulliner Park Ward. Vznikl jen v pěti kouscích, přičemž jeden z nich je nyní na prodej. A to exemplář s působivou historií.

Automobil s číslem šasi 5LVF113 byl postaven v roce 1967 na objednávku rumunského diktátora Nicolae Ceaușescua, milovníka luxusu, který britskou automobilku zažádal o státnickou limuzínu s otevřenou zadní částí. Tedy o vůz typu landaulet.

Přitom Ceaușescu objednal snad veškerou tehdy dostupnou příplatkovou výbavu. Vozu tak nechyběla televize, koktejlový bar s ledničkou na víno, dvouzónová klimatizace pro kabinu a prostor pro šoféra, speciální osvětlení pro noční přehlídky nebo výškově nastavitelné zadní sedadlo, aby si ho cestující mohli nastavit tak, aby vyhovovalo jejich výšce. Není divu, že se tenhle exemplář stal ve své době nejdražším prodaným Phantomem páté generace, s tehdejší cenovkou zhruba 20.000 liber.

Taková opulentnost byla ale i na tehdejší komunistické papaláše hodně, až příliš ukazovala, že i v rovnostářské společnosti jsou někteří lidé rovnější než jiní. Nejvyšší místa sovětského politbyra tak zaintervenovala, a to údajně včetně tehdejšího vůdce SSSR Leonida Iljiče Brežněva, důsledkem čehož se Ceaușescu unikátního auta byl nucen zbavit. Po zhruba roce nepoužívání jej vrátil do Anglie a vyměnil za model Silver Shadow, který sovětským vůdcům zřejmě už tolik nevadil.

Rolls-Royce tak hledal nového klienta pro hotový vůz, kterého nakonec našel v jistém doktoru Erlem M. Heathovi z Pittsburghu. Ten si se ženou vůz prohlédl v době, kdy si v Londýně nechal servisovat svůj Silver Shadow. Na koupi auta nakonec kývl, a tak se stal jediným soukromým vlastníkem Phantomu V State Landaulet. Unikátní Rolls mu ale dorazil až v roce 1969, rok po dohodě o koupi, a to kvůli stávce v docích a dalším potížím s přepravou.

Nový majitel, velký milovník a sběratel aut se přitom rozhodl, že unikátní vůz nebude jen leštit v garáži, ale opravdu ho používat. Za tři desetiletí tak s ním ujel přes 188.000 kilometrů. Neřídil ho sám, za volant se klidně usadila i jeho žena Bonnie, přičemž třeba v roce 1975 auto zapůjčil na Bermudy.

Tamější vláda Heatha požádala o zapůjčení vozu při příležitosti tehdejší státnické návštěvy britské královny Alžběty II. Bermudských ostrovů. K dispozici totiž neměla žádný vlastní vůz pro takovou slavnostní událost. Na místo dorazili i manželé Heathovi, kteří královnu zdokumentovali, jak s jejich Rollsem vozí. Nepochybně dobře věděla, čím jezdí, protože Phantom V State Landaulet parkoval i v její královské garáži.

Alžběta II. se přitom tímto autem nesvezla jen na Bermudských ostrovech, ale také na Kajmanských ostrovech. Tam byl Rolls pro příležitost státnické návštěvy zapůjčen v roce 1983. Mimoto se daným landauletem při různých příležitostech svezli také monacká kněžna Grace nebo Buzz Aldrin, druhý člověk na Měsíci.

Po smrti pana Heatha v roce 1992 automobil změnil majitele, časem se stal součástí sbírky Calumet. Ta jej nyní nabízí k prodeji. Dražen bude tento měsíc na aukci společnosti RM Sotheby’s v Arizoně, konkrétně 18. ledna.

Podle odhadů se cena vozu vyšplhá na milion až 1,5 milionu dolarů (v přepočtu 22,6 až 33,9 milionu korun). Za tuto částku dostanete automobil v originálním stavu s krásnou patinou. Až na drobné nátěry a opravu vyžadovanou někdejší malou nehodou při jízdě po Pittsburghu je tenhle Phantom V v původním a naprosto funkčním stavu. Na svém kontě má dnes 260.383 kilometrů. Tak co, nepřidáte další právě vy?

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Beefcake
4. 1. 2019 10:25
Uff
Som sa zlakol, ze jeden Aurus uz je vUK >:-[]