Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Úpravce Mountune vyladil Pumu a Fiestu ST, nabídnou až 260 koní

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Vytáhnout z 1,5litrového tříválce 200 koní je slušný výkon, britský úpravce Mountune ale našel další prostor k vylepšení.

Mnozí z nás Fordu původně vyčítali, že se rozhodl pojmenovat nový crossover po sportovně tvarovaném kupátku z přelomu tisíciletí. Po prvních jízdách se ovšem ukázalo, že i s novou Pumou může být zábava. A ostrá verze ST, která sdílí techniku s Fiestou ST, dovedla Pumu k dokonalosti.

Pod kapotou je sice pouze 1,5litrový tříválec EcoBoost, automobilce se ho však podařilo vyladit na 147 kW (cca 200k) a točivý moment dosahuje 320 Nm. A ať už pod kapotou Fiesty ST, nebo větší Pumy ST, vždy na nás tahle pohonná jednotka udělala dojem. A v podladěné verzi fungovala báječně i pod kapotou Focusu.

Komu by ale 200 koní nestačilo, pro toho má britský úpravce Mountune – zaměřený na vozy Ford, několik možných vylepšení. Základní sada m235, původně dostupná pro Fiestu ST, nabízí zvýšení výkonu na 235 koní nově i pro Pumu ST. A navíc velice snadno.

Do diagnostické zásuvky OBD totiž stačí připojit konektor s bluetooth připojením od společnosti Mountune, propojit ho s chytrým mobilním telefonem či tabletem a použít aplikaci SmartFlash. Maximální výkon pohonné jednotky pak rázem stoupne na cca 235 koní a 350 Nm točivého momentu. Tím ovšem nabídka nekončí.

Úpravce totiž nabízí ještě Performance kit m260, dostupný pro Fiestu i Pumu ST, který zvýší výkon až na 260 koní a točivý moment až na 365 Nm. Získat nejvyšší dostupný výkon už ale není zas tak snadné.

Zatímco u základního paketu m235 výrobce nanejvýš doporučuje pořídit ještě sadu vylepšeného sání, které zaručí maximální dostupný výkon, k sadě m260 výrobce doporučuje přikoupit kromě vylepšeného sání také upravené vedení vzduchu pro motor a intercooler. Řidiči by navíc měli tankovat palivo s oktanovým číslem 97, aby si zajistili maximální výkon i spolehlivost motoru.

A na kolik tahle sranda vyjde? Základní vylepšení m235 přijde zákazníky na 575 liber, tedy necelých 17.000 Kč. A to bez vylepšeného sání. Paket M260 je pro majitele kitu M235 dočasně dostupný za zvýhodněnou cenu 99 liber (cca 2.900 Kč), nové zákazníky ovšem vyjde na 675 liber (cca 20.000 Kč).

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme