Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

USA? Střední východ? Ne! Nový crossover Aston Martin DBX bude vznikat ve Walesu

David Bureš
Diskuze (1)
Britská automobilka vybírala místo pro novou továrnu z 20 možných lokací po celém světě. Nakonec zvítězil Wales.

Vedení Aston Martinu konečně rozhodlo o tom, kde se bude vyrábět nový crossover vycházející z loňského konceptu DBX. Uvažovalo se o výrobě v USA nebo na Středním východě, nakonec ale bude produkce zachována ve Velké Británii. Crossover se bude vyrábět v nové továrně St Athan ve Walesu.

„Prostřednictvím podrobného zhodnocení více než 20 potenciálních lokalit z celého světa pro tento nový výrobní závod jsme byli neustále ohromováni důrazem na kvalitu, cenou a rychlostí týmu velšské vlády,“ říká k výběru nové výrobní lokace generální ředitel značky Andy Palmer. Šéf Astonu tím potvrdil svá předchozí slova, že o místě nového závodu rozhodne především nejvýhodnější pobídka tamější vlády.

Jakých výhod se automobilka ve Walesu dočká, ale zveřejněno nebylo. Jasné je pouze to, že Wales poskytl nevyužité prostory letiště, které nyní patří britskému ministerstvu obrany. Nová továrna se bude rozkládat na zhruba 90 akrech, přičemž práce na přetvoření stávajících hangárů do podoby výrobního zařízení budou zahájeny v příštím roce. Samotná výroba má odstartovat v roce 2020.

St Athan bude jediným závodem, kde chystaný crossover bude vznikat. Domovská továrna v Gaydonu se bude specializovat na produkci sportovních aut, které doplní i chystaný elektromobil RapidE.

Aston Martin vybíral místo pro novou továrnu kvůli nedostatečné výrobní kapacitě v domovském Gaydonu, a to v souvislosti s plánovaným navýšením výroby. Do roku 2020 chce britská značka prodávat 7.000 aut ročně, takřka dvojnásobek toho co nyní.

Nárůstu prodejů má pomoci hlavně crossover – jasnou inspirací je úspěch Porsche Cayenne. Aston Martin ale chce vsadit i na další modely, v následujících pěti letech chce kompletně obměnit svoji nabídku. Prvním novým vozem bude DB11, nástupce DB9, který se začne vyrábět v průběhu letošního podzimu.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - JirkaV8
25. 2. 2016 21:47
super volba
super volba, lets go