Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Už i Rivian se chystá propouštět, prý chce zajistit udržitelný růst

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Automobilka je na tom prý po finanční stránce dobře, přesto se chystá šetřit, aby si udržela stabilní růst i v budoucnosti.

Není to tak dlouho, co se na veřejnost dostaly informace o plánovaném propouštění v automobilce Tesla. Elektrický gigant však není jediný, kdo se chystá utáhnout opasek. Po nedávných spekulacích se totiž nyní potvrzuje, že k personálním změnám a úsporným opatřením nejspíš brzy přistoupí i Rivian.

R.J. Scaringe, CEO společnosti Rivian, měl plánované škrty vysvětlit zaměstnancům v dopise, který se dostal do rukou i kolegům z CarScoops. V dopise Scaringe informuje, že napříč společností došlo k různým změnám, včetně upřednostnění některých programů (a zastavení jiných), zastavení náboru zaměstnanců mimo výrobu a přijetí zásadních opatření ke snížení nákladů na materiál i provoz.

Zahájili jsme také proces slaďování organizace jako celku, abychom zajistili co největší soustředěnost, svižnost a efektivitu při dosahování našich priorit a cílům“ měl uvést Scaringe. Současně však zaměstnance uklidnil, že společnost je po finanční stránce dobře zajištěna a výhledy zůstávají silné.

Video se připravuje ...

Scaringe ale připustil, že pro plnou realizaci cílů je zásadní, aby jejich strategie podporovala udržitelný růst.“Společnost Rivian není imunní vůči současné ekonomické situaci a musíme se ujistit, že můžeme udržitelně růst,“ napsal CEO společnosti. „Každé rozhodnutí týkající se našeho týmu posuzujeme optikou našich strategických priorit, nikoli jako mechanismus pouhého snižování nákladů.

Dopis nikde nezmiňuje, kolik pracovních pozic je v ohrožení. Podle spekulací ze začátku týdne by však vedení společnosti mělo uvažovat o propuštění až 5 procent zaměstnanců, což by při současných cca 14.000 zaměstnanců mohlo znamenat propuštění asi 700 lidí.

Jak přitom dodávají kolegové z CarScoops, Rivian během své snahy navýšit výrobu a pokrýt trhy zastoupením (kanceláře má v Kalifornii, Michiganu, Illinois, Velké Británii i Kanadě) za minulý rok téměř zdvojnásobil počet zaměstnanců. V ohrožení by pak podle nejmenovaného zdroje Bloomberg měli být především skupiny lidí s duplicitními funkcemi. Pozic ve výrobě by se propouštění dotknout nemělo.

Ostatně pro společnost by nyní mělo být velkou výzvou právě navyšováním výroby, kterou v minulosti komplikovala různá zdržení i neplánovaně vysoké náklady, což se nakonec podepsalo i na klesající hodnotě akcií společnosti. Druhé čtvrtletí už ale vypadalo nadějněji.

Scaringe pak v dopisu jmenoval také hlavní čtyři priority, na které se chce společnost v nadcházejících 18 měsících zaměřit. Hlavní je samozřejmě navýšení výroby modelů R1T a R1S, kromě toho se ale společnost pokusí urychlit vývoj série R2, urychlit své schopnosti vstupu na trhy a optimalizovat náklady a provozní výdaje. Současně také Scaringe dodal, že další plány a kroky automobilky se zaměstnanci dozví během pátečního setkání.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Roland Von Wagen
13. 7. 2022 23:03
Re: "Udržateľnosť"
Toxický, neutrální, rasismus, aktivismus... Pár slov, které v posledních letech zcela změnily význam.
13. 7. 2022 16:59
"Udržateľnosť"
Nový, moderný pojem, za ktorý sa schová všetko. Zaklínadlo, ktorým možno ospravedlniť hocijakú špinavosť. Slovo, ku ktorému som kvôli jeho použitiu za poslednú dobu získal odpor. Pritom jediný význam, ktorý sa k nemu naozaj hodí, je schopnosť udržať moč. ;-\