Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Úžasně lehké Bugatti Bolide se odhaluje v produkční verzi. Na silnice ale nemůže

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Čistě okruhový hypersport za čtyři milion eur nyní prochází další vývojovou fází.

Automobilka Bugatti představila model Bolide již v roce 2020, tehdy se však jednalo pouze o divoký koncept. Zanedlouho se však začaly objevovat spekulace, že by se vůz mohl začít vyrábět, což nakonec automobilka potvrdila zhruba s ročním odstupem. Tou dobou navíc společnost zahájila také vývoj.

Nyní se automobilka konečně pochlubila prvními snímky produkčního vozu, který bude určen pouze na uzavřené okruhy. Než se na ně ale dostane, bude muset projít další fází vývoje, kterou společnost oznámila společně se zveřejněním snímků.

Video se připravuje ...

Bližší informace k vozu zatím nemáme, už jen ze snímků je ale patrné, že automobilka provedla další drobné úpravy designu. Ty se týkají například lehce přepracované přídě s upraveným spoilerem a aerodynamickými prvky. Automobilka navíc zřejmě zvětšila otvory pro přívod vzduchu, včetně toho střešního.

Bohužel nemáme žádný detailní pohled na zadní část, takže s jistotou nevíme, jak se změny projevily na výrazném křídle a čtveřici koncovek výfuku, které jsou vyvedeny uprostřed zádi. Jak ale z tiskové zprávy víme, vůz by měl nabízet nízkou hmotnost, aerodynamicky optimalizovaný výkon, efektivní chlazení a mimořádný poměr výkonu a hmotnosti.

Ve finální podobě se očekává výkon motoru kolem 1600 koní, zatímco suchá hmotnost vozu by měla být zhruba 1450 kilogramů. Technici navíc pracují na vylepšení podvozku, převodovky, chlazení a v neposlední řadě také brzd. V podbězích tak budou 390mm kotouče se speciálně vyrobenými destičkami, na kolech pak 18“ pneumatiky.

Video se připravuje ...

"Bolide představuje pro Bugatti novou půdu. Ještě nikdy se nepodařilo spojit tak výkonný motor s ultralehkou konstrukcí a vytvořit tak okruhový vůz s výkonem na úrovni motorsportu. Téměř každá součástka byla analyzována a přepracována, aby byl Bolide tak lehký, výkonný a spolehlivý, jak to vyžadují naše přísné cíle. Další fáze vývoje je významným milníkem při vytváření vozu, který posouvá filozofii Bugatti "forma následuje výkon" na novou úroveň,“ uvedl Christophe Piochon, prezident Bugatti Automobiles.

Celkem společnost plánuje výrobu pouze 40 kusů modelu Bolide, přičemž cena jednoho se pohybovala okolo 4 milionů eur, tedy cca 94,2 milionu korun. První zákazníci by se svého vozu měli dočkat během příštího roku.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme