Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Británii by mohly brzy začít jezdit samořízené automobily, řekl ministr

ČTK
Diskuze (4)

Na některých britských silnicích by se mohly do roku 2026 objevit samořízené automobily, pokud se do konce nadcházejícího roku podaří schválit potřebnou legislativu. Rozhlasové stanici BBC to dnes řekl britský ministr dopravy Mark Harper.

Provoz automobilů s plně samořídicí technologií není v současné době v Británii povolen. Britský parlament však nyní projednává vládní legislativu o automatizovaných vozidlech (AV), a pokud vše půjde dobře, do konce roku 2024 by pro ně měl být podle Harpera zaveden právní rámec.

"Pravděpodobně už v roce 2026 se lidé začnou občas setkávat s těmito vozy, které budou mít plně samořídicí schopnosti," řekl Harper v rozhlasovém pořadu společnosti BBC. Zdůraznil nicméně, že tato technologie bude zaváděna "postupně" a bude záležet na každém jednotlivci, zda ji bude chtít používat.

Kritici technologie, která už se zkouší ve Spojených státech, tvrdí, že tato vozidla mohou způsobit vážné dopravní nehody. Po jedné takové nehodě, která se stala v říjnu v Kalifornii, nařídili tamní regulátoři automobilce General Motors, aby ze státních silnic stáhla svůj samořízený model Cruise, připomněla agentura Reuters.

V podzimním průzkumu organizace YouGov daly najevo větší či menší obavy ze samořízených vozů zhruba tři čtvrtiny Američanů, kteří většinou uvedli, že by se při jízdě v automobilu bez řidiče necítili bezpečně.

Video se připravuje ...

Ministr Harper ovšem říká, že tato technologie má naopak potenciál bezpečnost silničního provozu zlepšit.

"Všechno, co jsem kolem automatizovaných vozidel a samořídicích technologií dosud viděl, se velmi soustředí na to, aby se zajistila hlavně bezpečnost lidí," řekl ministr.

Británie na základě legislativy navržené v listopadu plánuje, že za případné dopravní nehody budou právně odpovědní výrobci samořízených vozů, nikoliv jejich majitelé. Britská vláda také tvrdí, že zákon bude maximálně chránit uživatele těchto strojů a podporovat bezpečnost v odvětví.

ČTK
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - JirkaVejrazka
3. 1. 2024 10:24
Jsem zvedav, kdy to narazi na realitu
Asi mam slabou predstavivost, ale zatimco samoriditelna auta v Kalifornii nebo na Floride si predstavit umim, selhavam v okamziku kdy se pokusim prestavit si, jak samoriditelne auto uhne do ziveho plotu, aby se na uzke silnici vyhnulo protijedoucimu traktoru nebo autobusu. Pripadne par desitek metru couva na nejblizsi misto, kam se oba vejdou. A to je na britskem venkove celkem bezna vec.
Avatar - Barry Lyndon
2. 1. 2024 13:50
Re: V dnešní době....
Asi tak, když Pepu přejede Franta, vysoudí Pepovi příbuzní na Frantovi pár milionů korun a za Frantu to zaplatí pojišťovna. Když Pepu přejede Tesla, vysoudí Pepovi příbuzní milionů stovky a ne korun, ale dolarů... :D

A pak máme ještě trestní odpovědnost. Půjde vývojář, jehož výtvor někoho zabije (což se prostě stane, protože chyby se dějí), do vězení? Nebo půjde do vězení sám Elon? Víc otázek než odpovědí... :D
Avatar - pradeda777
2. 1. 2024 11:14
V dnešní době....
.....kdy se dají vysoudit na viníkovi stamiliony, jen šílený výrobce by do toho šel... :-[]
Avatar - W.O. PRSCLEY
2. 1. 2024 10:27
Hustej matros kouri …
… v Britanii 😁😁😁 masakr bude moci brzy zacit, nepoucitelni autonomni posuci