Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Bruselu se chystá jednání o zavedení ekologické přirážky k mýtu

Jan Němec
Diskuze (7)
Ministři dopravy EU, kteří se v pátek sejdou v Lucemburku, projednají jeden z nejkontroverznějších evropských předpisů posledních let.

Takzvaná směrnice Euroviněta, resp. její doplnění, umožní evropským zemím zavést ekologickou přirážku k mýtu, kdy bude možné zpoplatnit hluk a znečištění ovzduší. Přestože původně Evropská komise navrhovala také poplatek za dopravní zácpy, členské státy v tomto bodě nenalezly dohodu a rozhodly se pro cestu větší variace mýtných sazeb např. v době dopravní špičky.

Členské země EU budou mít nově možnost zavést tyto ekologické poplatky ve výši zhruba 4 – 5 eurocentů na kilometr na celé dálniční síti, prozatím jen u nákladních vozidel nad 12t, od roku 2012 se hranice sníží na 3,5t.

Před jednáním s Evropským parlamentem, jehož souhlas je podmínkou konečného schválení směrnice, zbývá ministrům vyřešit několik problematických bodů. Spory panují hlavně kolem toho, kam vybrané peníze půjdou v jednotlivých národních rozpočtech.

Periferní státy dávají logicky přednost cílenému určení peněz do silniční infrastruktury, zatímco centrálně položené země chtějí o osudu vybraných peněz rozhodnout podle svého uvážení. Dalo by se tak říct, že zeměpisná poloha určuje postoj jednotlivých zemí k návrhu.

Obecně je Euroviněta součástí „zelené“ dopravní koncepce Evropské komise (EK), která by měla zaručit udržitelný rozvoj dopravy v příštích desetiletích. Do budoucna proto EK plánuje zavést podobné ekologické přirážky ve všech druzích doprav. Cílem je motivovat dopravce i jejich zákazníky k ekologickým volbám, např. při nákupu čistších vozidel nebo při zadávání zakázky k volbě ekologičtějšího druhu dopravy.

Jan Němec
Diskuze (7)
Avatar - Frasier
17. 10. 2010 09:51
Re: Ekologická daň pro benzínové motory
:yes:
15. 10. 2010 20:56
Re: Ekologická daň pro benzínové motory
Podľa mňa v tom Bruseli nevedia "co s roupama". Radšej by mali uvaliť daň na diesle za ten smrad a častice čo produkujú.
K článku: čo sú sprostí? Veď to zaplatia ľudia-zákazníci na vyšších cenách tovaru!
Avatar - T613
15. 10. 2010 11:50
Re: Ekologická daň pro benzínové motory
zapomněl jsi poznamenat, že zároveň dá EU závazné doporučení, aby se spotřební daň na naftu srovnala se spotřební daní na benzín. Ministr financí Kalousek se již vyjádřil, že toto rád uvítá, jelikož smazání tohoto rozdílu (1,10Kč ve prospěch benzínu) bude vítaným oživením státního příjmu.
Avatar - Ada je zase tady
14. 10. 2010 21:33
Ekologická daň pro benzínové motory
Podle informací z Bruselu se rovněž jednalo o možnosti zavedení speciální spotřebitelské daně pro vozy se zážehovými motory. Tato daň by měla být uvalena na vozy, které jako palivo používají benzín z důvodu nehospodárného (ve srovnání s diesely) využívání neobnovitelných přírodních zdrojů. Zatím bylo zavedení daně odloženo, ale experti připravují modifikované paragrafované znění, které bude předloženo EK v roce 2011. Znalci bruselské byrokracie se přiklánějí k názoru, že přijetí tohoto závazného doporučení, které by platilo od roku 2012 je velice pravděpodobné.