Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V čele koncernu General Motors bude poprvé žena, Mary Barraová

David Bureš
Diskuze (11)
Dosavadním generálním ředitelem americké automobilky je od září 2010 Dan Akerson. V lednu zamíří do důchodu.

Americká automobilka General Motors oznamuje změny ve vedení. Tou hlavní je nová generální ředitelka Mary Barraová, která bude první ženou v této pozici. Barraová dosud pracovala v GM jako výkonná viceprezidentka a šéfka vývoje, nákupů a zásobování.

Barraová se generální ředitelkou GM oficiálně stane 15. ledna 2014, do funkce ji vybralo představenstvo automobilky, kterého se také stane členkou. Barraová, které 24. prosince bude 52 let, pracuje u GM už 33 let. V roce 1980 začínala svoji kariéru jako stážistka u tehdy ještě existující značky Pontiac, v poslední době měla na starosti modernizaci modelové palety koncernu.

Dosavadní generální ředitel GM Dan Akerson končí ve funkci z rodinných důvodů, jeho manželce byla nedávno diagnostikována rakovina v pokročilém stádiu. Akerson přiznal, že nechtěl u GM skončit tímto způsobem, svoji rodinu ale podle svých slov staví v tuto chvíli na první místo. Akerson ale měl stejně končit, se svými 65 lety má blízko do důchodu.

O změnách ve vedení GM se spekulovalo již v létě. Tehdy si o vrcholnou pozici v koncernu řekl tehdejší provozní ředitel Renaultu Carlos Tavares. Ten ale nakonec bude od začátku roku 2014 předsedou představenstva koncernu PSA Peugeot-Citroën.

Změny nastanou také v dalších vedoucích funkcích General Motors. Theodore Solso nahradí Akersona ve funkci předsedy představenstva. Členem představenstva GM je Solso od července 2012.

Novým prezidentem automobilky se stane současný výkonný viceprezident a finanční ředitel GM Dan Ammann. V nové funkci bude zodpovědný za regionální operace firmy po celém světě, podléhat mu budou i značky Chevrolet a Cadillac a finanční oddělení. Ammann zůstane finančním ředitelem koncernu minimálně do února 2014, kdy budou oznámeny finanční výsledky firmy za letošní rok.

Dosavadní prezident severoamerické divize koncernu Mark Reuss se pak po Barraové stane novým viceprezidentem a šéfem vývoje, nákupů a zásobování.

Oznámení o nových osobách ve vedení GM přichází krátce poté, co americká vláda odprodala poslední část akcií koncernu. Ty koupila v letech 2008 a 2009, aby automobilce pomohla z tehdejších finančních problémů, a postupně je rozprodávala.

Přestože americká vláda prodala akcie za nižší částku, než za kterou je koupila, pomoc se jí vyplatila. Podařilo se totiž odvrátit kolaps automobilového průmyslu a ztrátu až milionu pracovních míst.

David Bureš
Diskuze (11)
Avatar - white label
11. 12. 2013 14:34
Běda mužům...,
...kterým žena vládne, viď Bariku. >:-[] ;-)