Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V USA se rozmáhají krádeže aut přímo z výroby

Mirek Mazal
Diskuze (1)

Krádež a honička výkonných Chevroletů nebyla ojedinělým případem odcizení ještě nepředaných vozidel. Úprky z továren se poslední rok množí napříč Spojenými státy.

Zaoceánská média informovala o nejméně sedmi Chevroletech Camaro ukradených přímo z výrobní linky General Motors. Lupiči vytipovali bezpečnostní mezery závodu Lansing Grand River Assembly v Michiganu a z areálu vyvezli ještě nepředané kusy zažívající policejní honičku hned od prvních kilometrů.

Zajíždění výkonných Chevroletů vygradovalo stíhací jízdou, policejním zásahem, jednou havárií a zatčením několika podezřelých. Podrobnosti jsou předmětem vyšetřování, zatím se ví o nekonečné honičce se zapojením okresních i celostátních jednotek. Zloději se podle kriminalistů rozdělili nejméně do dvou skupin a po dvou až čtyřech autech. Pronásledování začalo v michiganském Lansingu a pokračovalo směrem na východozápadní mezistátní dálnici Interstate 96 až k předměstí Detroitu.

Po cestě se do pátrání zapojovali nové hlídky postupně formované do týmu složeného z řadových příslušníků, šerifů, psovodů, dronu a vrtulníku. Jedna ze skupin kradených aut havarovala na Interstate 96 poblíž Kensington Road, přičemž podezřelí utekli a nechali osudu zbytek kolegů, kteří ve strachu volili různé únikové cesty městskými ulicemi směr Farmington Hills. Uniformovaná pátrací skupina dostihla nová Camara bez újmy na zdraví či majetku nezúčastněných civilistů, po úspěšném zakončení téměř filmového dramatu nebyly hlášeni zranění ani mezi policisty a zadrženými.

Výrobnu GM s Farmington Hills na předměstí Detroitu od sebe dělí skoro 70 mil (112 km) a hodina cesty. Na konci marného zmizení policisté spoutali devět lidí, podařilo se dohledat pět vozidel, z toho dvě neminulo poškození z pronásledování.

Drzost zlodějů operujících přímo v automobilkách nepřestává překvapovat, ale pro Američany je fenomén absurdních krádeží známý jev odehrávající se i u jiných značek. V březnu korporace Stellantis hlásila ztrátu vozidel z montážního závodu i ze skladu. Loni v prosinci někdo ukradl čtyři zbrusu nové Fordy Mustang GT500 z michiganského montážního závodu Crest Ford Flat Rock.

Fabriky globálních modelů jsou rozlehlé komplexy pokrývající hektary půdy, proto jejich nepřetržité zabezpečení neexistuje na úkor slabších míst vhodných pro nečekaný útok lupičů. Příležitostní i dobře připravení nenechavci jsou postrachem montážních linek i skladovacích prostorů vyplněných více či méně nedokončených exemplářů. Špatně střežené skladovací plochy plné téměř hotových kusů se rozmohly během poslední doby charakteristické nedostatkem čipů.

Rozmach krádeží z pozemku výrobce pokračuje zhruba rok, policie z Michiganu upozorňuje na většinu provedených napadení pomocí tabletů určených k překonání zámku bezklíčového systému. Zneužití keyless umožňuje odjet s vytipovaných vozem do několika sekund odvedené pozornosti hlídací agentury. Programátoři Stellantis zareagovali například aktualizací softwaru Key Programming Lockdown nainstalovaného v řídících jednotkách automobilů Dodge.

Doporučujeme

Mirek Mazal
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - JirkaVejrazka
1. 6. 2022 12:38
Nemohl by ty clanky psat nekdo, kdo umi psat cesky?
V dobe automatickych oprav je dost smutne, kdyz clanek obsahuje hrubky :(