Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Kanady F1 2015: Mercedes v Notre-Dame bez konkurence

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Kanadskou Grand Prix vyhrál Brit Hamilton před Rosbergem, Bottas získal první letošní pódium pro Williams. Perfektní stíhací jízdu předvedli Vettel s Massou.

V kvalifikaci byl neúspěšnější obhájce titulu Lewis Hamilton, získal už svou 44. nejvýhodnější pozici na roštu. Naopak o ní vůbec pro technické problémy nenastoupil Jenson Button. Sebastian Vettel skončil už v první části a dostal navíc penalizaci za předjíždění pod červenými vlajkami ve třetím tréninku. Do závodu tak vyrazil až z 18. místa. Jeho týmový kolega Kimi Räikkönen obsadil naopak třetí příčku za oběma stříbrnými vozy stáje Mercedes. Ve druhé řadě jej doplnil Valtteri Bottas. Dal tak zapomenout na nepovedené Monako. Třetí patřila Lotusům s Grosjeanem a Maldonadem. Oba piloti se ve třetí části potkali v boxové uličce a chvíli spolu závodili... Oproti loňské sezóně je to ale příjemný obrat.

Vettel se pustil do stíhací jízdy, brzy postoupil na čtrnáctou příčku a dostal chuť na Alonsa. Pořadím ale šplhal i Massa, kterému se také kvalifikace nepovedla (patnáctý). Vpředu ovšem ujížděl druhému ferrari s Kimim i týmovému parťákovi Rosbergovi Lewis Hamilton. Vettel zabočil do depa jako první už v 8. okruhu a opustil tak společnost Felipeho Massy. Ten záhy svedl nádherný souboj s Ericssonem (Sauber). Sice o jedenácté místo, ale oba monoposty jely vedle sebe několik zatáček takřka na milimetry – bez kontaktu. Zkušenější Brazilec byl nakonec úspěšnější. Vettel se probíjel opět dopředu, dokonce si vyjel i mimo trať, ale nakonec Alonsa předjel, to už se psalo 20. kolo a po chvíli dosáhl bodovaných příček.

Smůlu měl Kimi Räikkönen, který se krátce po svém pit stopu dostal do hodin, ale pokračoval dál, jenže samozřejmě ztratil svou třetí příčku ve prospěch Bottase, který stavěl hned po něm. Rosberg sice chvíli jezdil únikovými zónami, ale bez vlivu na pořadí. Před polovinou závodu už byl Felipe Massa pátý a Vettel šestý, jenže první jmenovaný ještě nestavěl a i čtyřnásobný exšampion se objevil v depu znovu. Poslední místo v Top 5 tedy připadlo Grosjeanovi. Hamiltona a Rosberga dělily v tu chvíli zhruba dvě sekundy a Nico Lewise stahoval, jenže musel šetřit palivo. Ferrari vsadilo u obou svých závodníků na rychlou superměkkou sadu. V 45. kole předjížděl Vettel Hükenbegra (Force India) v šikaně a Nico následně dostal hodiny, ke kontaktu ovšem nedošlo. Prvním závodníkem, který odstoupil ze závodu, byl o dvě kola později Fernando Alonso. Technika McLarenu opět nevydržela. Button, který si musel hned v úvodu závodu odbýt trest, vydržel na trati pouze o 11 okruhů déle.

Smůlu měl Grosjean, za zaviněnou kolizi s Willem Stevensem dostal pětivteřinovou penalizaci přičtením ke konečnému času, ale na pátém místě jej nahradil tentokrát skvěle jedoucí Pastor Maldonado. Okruh Gillese Villeneuva Lotusům opravdu svědčil. Red Bull byl pravým opakem, Daniela Ricciarda předjel dokonce i Carlos Sainz z „béčka“ Toro Rosso. Australan zde přitom loni vyhrál, teď kroužil mimo body... Venezuelský vítěz GP Španělska 2012 na Williamsu neodolal Vettelovi a přibližoval se k němu i Massa. 7 kol před cílem dojel Roberto Merhi pomalu do depa... Marussie letos zatím vždy dokončily, když startovaly.

Valtteri Bottas zase poprvé vystoupil na stupně vítězů, zatím je v této sezóně okupovali pouze piloti Mercedesu a Ferrari. Závod skončil v poklidu, Hamilton získal své čtvrté vítězství na nádherném kanadském okruhu a zároveň čtvrtý triumf letos (celkově už sedmatřicátý v kariéře). Týmový kolega se mu nepřiblížil natolik, aby mezi nimi došlo k souboji, ve finiši se odstup mezi nimi naopak natáhl. Trojcípá hvězda však na umělém ostrově Notre-Dame zvítězila vůbec poprvé!

VC Kanady F1 2015 – Pořadí v cíli
1.Lewis HamiltonMercedes1:31:53,145 h
2.Nico RosbergMercedes+2,285 s
3.Valtteri BottasWilliams – Mercedes+40,666 s
4.Kimi RäikkönenFerrari+45,625 s
5.Sebastian VettelFerrari+49,903 s
6.Felipe MassaWilliams – Mercedes+56,381 s
7.Pastor MaldonadoLotus – Mercedes+1:06,664 min
8.Nico HülkenbergForce India – Mercedes+1 kolo
9.Daniil KvjatRed Bull – Renault+1 kolo
10.Romain GrosjeanLotus – Mercedes+1 kolo
11.Sergio PerezForce India – Mercedes+1 kolo
12.Carlos SainzToro Rosso – Renault+1 kolo
13.Daniel RicciardoRed Bull – Renault+1 kolo
14.Marcus EricssonSauber – Ferrari+1 kolo
15.Max VerstappenToro Rosso – Renault+1 kolo
16.Felipe NasrSauber – Ferrari+2 kola
17.Will StevensMarussia – Ferrari+4 kola
DNFRoberto MerhiMarussia – Ferrariodstoupil
DNFFernando AlonsoMcLaren – Hondaodstoupil
DNFJenson ButtonMcLaren – Hondaodstoupil

F1 2015 – Celkové pořadí jezdců
1.Lewis Hamilton151
2.Nico Rosberg134
3.Sebastian Vettel108
4.Kimi Räikkönen72
5.Valtteri Bottas57
6.Felipe Massa47
7.Daniel Ricciardo35
8.Daniil Kvjat19
9.Romain Grosjean17
10.Felipe Nasr16
11.Sergio Perez11
12.Nico Hülkenberg10
13.Carlos Sainz9
14.Max Verstappen6
15.Pastor Maldonado6
16.Marcus Ericsson5
17.Jenson Button4

F1 2015 – Celkové pořadí týmů
1.Mercedes285
2.Ferrari180
3.Williams-Mercedes104
4.Red Bull-Renault54
5.Lotus-Renault23
6.Sauber-Ferrari21
7.Force India-Mercedes21
8.Toro Rosso-Renault15
9.McLaren-Honda4

Foto: Jiří Křenek

Aleš Dragoun
Diskuze (0)