Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Rakouska F1 2016: Mercedesy kolidovaly v závěru, vyhrál Hamilton

Aleš Dragoun
Diskuze (38)
Bitva Hamiltona s Rosbergem o titul neustává, během rakouské Grand Prix se v posledním kole srazili. Úspěšnější byl Brit, který zvítězil, Rosberg přivezl poškozený monopost čtvrtý.

Vzrušení se odehrálo už na startu dnešní Velké ceny. V kvalifikaci výborný Pascal Wehrlein zaujal po zahřívacím kole na roštu místo Felipeho Massy, který vyjížděl z boxů kvůli problému s předním křídlem. Závod však byl odstartován. Nedošlo k žádnému incidentu, jen Hülkenberg se propadl. První zůstal Hamilton, druhý jezdil Jenson Button, který ale rychle ztrácel. Toho stínoval Räikkönen.

Hned ve čtvrtém kole odstoupil Daniil Kvjat, jeho účast byla tedy velmi krátká a také na tento víkend bude chtít určitě zapomenout. Hülkenberg se dále propadal za Rosberga, Verstappena a Vettela. Kimi si naopak vyšlápl na Jensona a byl úspěšný, mclarenům stále chybí rychlost a na nejlepší prostě nemají, takže se přes něj dostal i druhý stříbrný šíp. Zastávky v boxech začaly velmi brzy, někteří jezdci startovali na ultraměkké sadě, jiní na superměkkých gumách.

Mercedesy měly opět odlišnou strategii, Rosberg zajel k mechanikům, Hamilton nikoliv, takže se udržel v čele. Ve 14. kole hlásil Pascal Wehrlein lehký déšť. Lídr závodu se 22. okruhu v boxech zdržel kvůli problému s nasazením levého zadního kola a stájový kolega jej předjel. Chvíli vedly obě ferrari, ale Räikkönen po své první návštěvě mechaniků vyjel na trať až za vozy Red Bull.

Vettel zůstal. Jenže jeho šance na vítězství skončily v 27. kole, kdy mu explodovala pravá zadní guma. Nevydržela od začátku závodu většinu pravých zatáček na Red Bull Ringu, hodiny Němce poslaly do svodidel na konci cílové rovinky. Zůstal stát na trati před první zatáčkou a vyjel safety car. Ten vodil pole v včele s Rosbergem jen čtyř kola, pak se opět závodilo. Už vévodily mercedesy před oběma „domácími“ monoposty a zbylým italským koníkem.

Nádherný souboj svedli v tu dobu o sedmé místo Button s Nasrem (Sauber). McLaren mohl vybojovat další body, zatímco v kvalifikaci výborný Hülkenberg byl dávno vzadu. Na kamerách se stále objevovaly kapky deště, ale všichni měli nazuty slicky. Mercedesy v čele nikdo neohrožoval, Räikkönen sice nesplnil očekávání, že Ferrari jim bude stačit, možná i tak jako v Kanadě, alespoň se ale přibližoval čtvrtému Ricciardovi.

Hamilton po své druhé zastávce vyjel těsně před nimi a ještě před něj se zařadil Rosberg. Do čela se tak vyhoupl pro změnu Max Verstappen. Kimi konečně předjel Australana, když udělal chybku. Do vedení se však dostal zpět dosavadní lídr šampionátu, který zdolal mladého Nizozemce na trati, zatímco Lewis za ním ztrácel. Ale nakonec jej zdolal též. To už do konce závodu chybělo jen deset okruhů. Felipemu Massovi nebylo dopřáno jej dokončit, byl zatažen do garáže kvůli blíže nespecifikovanému technickému problému. Následně odstoupili i Alonso a Hülkenberg. Nebo že by jen šetřili pohonné jednotky, aby nebyli později penalizováni kvůli výměně částí, když už byly pro ně body daleko?

Ricciardo se dostal před pátého Buttona, Jenson fungoval dnes a vlastně i včera ovšem skvěle. Stříbrné šípy se sice musely prokousat provozem, ale Hamilton Rosberga dojel na půlvteřinu a schylovalo se k velkému finále. To skutečně přišlo! V posledním kole se oba kohouti v jedné ze zatáček dotkli, Nico vyhnal Lewise mimo trať, ale poškodil si při kolizi přední křídlo a nakonec přišel ještě o pódium ve prospěch Verstappena a Räikkönena. Vyhrál tedy Hamilton a ještě navíc jako první pilot v historii F1 překonal hranici 2.000 získaných bodů.

Sergio Pérez opustil trať a narazil do bariéry, poškodil si jako jeden z mnoha během víkendu zavěšení o problematické obrubníky. Ty zůstaly i přes Verstappenovy protesty nezměněny, nikdo jiný se k němu totiž nepřipojil. Max ale dnes zaznamenal nejlepší výsledek stáje na okruhu, který nese totožné jméno.

Klasifikováno bylo nakonec 20 vozů, Red Bull Ring je krátký. Na body se vrátil Grosjean (Haas) a konečně se usmálo štěstí na Manor, respektive Pascala Wehrleina, který urval ten poslední za desáté místo! Rosberg byl ještě potrestán desetivteřinovou penalizací za způsobenou kolizi, na konečné pořadí to ale nemělo žádný vliv.

VC Rakouska F1 2016 – Pořadí v cíli
1.Lewis HamiltonMercedes1:27:38,107 h
2.Max VerstappenRed Bull – TAG Heuer+5,719 s
3.Kimi RäikkönenFerrari+6,024 s
4.Nico RosbergMercedes+26,710 s
5.Daniel RicciardoRed Bull – TAG Heuer+30,981 s
6.Jenson ButtonMcLaren – Honda+37,706 s
7.Romain GrosjeanHaas – Ferrari+44,668 s
8.Carlos SainzToro Rosso – Ferrari+47,400 s
9.Valtteri BottasWilliams – Mercedes+1 kolo
10.Pascal WehrleinManor – Mercedes+1 kolo
11.Esteban GutiérrezHaas – Ferrari+1 kolo
12.Jolyon PalmerRenault+1 kolo
13.Felipe NasrSauber – Ferrari+1 kolo
14.Kevin MagnussenRenault+1 kolo
15.Marcus EricssonSauber – Ferrari+1 kolo
16.Rio HaryantoManor – Mercedes+1 kolo
17.Sergio PérezForce India – Mercedesodstoupil
18.Fernando AlonsoMcLaren – Hondaodstoupil
19.Nico HülkenbergForce India – Mercedesodstoupil
20.Felipe MassaWilliams – Mercedesodstoupil
DNFSebastian VettelFerrarihavárie
DNFDaniil KvjatToro Rosso – Ferrariodstoupil

F1 2016 – Celkové pořadí jezdců
1.Nico Rosberg153
2.Lewis Hamilton142
3.Sebastian Vettel96
4.Kimi Räikkönen96
5.Daniel Ricciardo88
6.Max Verstappen72
7.Valtteri Bottas54
8.Sergio Pérez39
9.Felipe Massa38
10.Romain Grosjean28
11.Daniil Kvjat22
12.Carlos Sainz22
13.Nico Hülkenberg20
14.Fernando Alonso18
15.Jenson Button13
16.Kevin Magnussen6
17.Pascal Wehrlein1
18.Stoffel Vandoorne1

F1 2016 – Celkové pořadí týmů
1.Mercedes295
2.Ferrari192
3.Red Bull - TAG Heuer168
4.Williams - Mercedes92
5.Force India – Mercedes59
6.Toro Rosso – Ferrari36
7.McLaren – Honda32
8.Haas – Ferrari28
9.Renault6
10.Manor – Mercedes1

Foto: Jiří Křenek

Aleš Dragoun
Diskuze (38)
4. 7. 2016 18:50
Re: tak sme sa z toho vyspali...
Sranda musí byť >:D >:D
Ale od reálu se to moc neliší viď? ;-)
Avatar - AUDIRS6
4. 7. 2016 18:05
Re: tak sme sa z toho vyspali...
ty si kááááár !!!! >:D >:D >:D >:D
8-s :-! :no:
4. 7. 2016 16:18
Re: tak sme sa z toho vyspali...
Ty jsi neslyšel Nica v rádiu: po druhém přezutí: Chlapy zastávka super. Inženýr: Lewis má softy. Nico: Oooh...super. Lewis: jaké má pneu Nico: Inženýr: supersofty Lewis?Proč mám softy? Inženýr: Buď v klidu vyhrajem Nico: Chlapy pohoda, vše ok, provoz mi pomáhá. Inženýr: OK Inženýr Lewise: Its hammertime. Kolo před koncem Nico: Chlapy jedem si pro vítězství, auto je super. Inženýr: OK. Poslední kolo před druhou zatáčkou Nico: Fu ck,Fu ck....brzdy nebrzdí, volant nezatáčí, zrcátka nefungují!!!Co mám dělat? Inženýr: Fu ck, Fu ck Nico: Lewis do mě najel, co to mělo být? proč nezastavil?Já byl v zatáčce první!Proč Fu ck nezastavil a nepočkal?Fu ck, Fu ck!!!Bééééé mamíííí, tatíííí
4. 7. 2016 16:06
Re: tak sme sa z toho vyspali...
Schumacher obcas provadel svinarny, ale ne timto zpusobem. Proste to nechal souperi sezrat, ale ani Hakinnen si nikdy nestezoval a ti svedli spoustu souboju.
Jsem vic fanda Nica nez Hamiltona, ale v tomto pripade to Nico proste nezvladl.
4. 7. 2016 16:03
Re: tak sme sa z toho vyspali...
Promiň ale srovnávat Schumiho a Rosberga? Schumi je úplně jiný level, promiň ale proti Schumimu on ještě nic nedokázal. Ano sviňárničky udělal, ale tak nějak jinak a hlavně si je odjezdil mnoha skvělými výsledky. Rosberg je pořád ve stínu Hamíka. Musíš se s tím smířit. :-)