Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Victory RR: Nová elektrická zbraň pro Isle of Man TT

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (13)
Victory Motorcycles se letos vydá na slavnou Tourist Trophy pořádanou na ostrově Man s elektřinou poháněným závodním strojem.

Victory Motorcycles si většina motorkářů spojuje především s cruisery a choppery, jejichž srdcem je velký vidlicový dvouválec, ale vedle nich tato značka nabízí i čistě elektřinou poháněné motorky, které pocházejí z z vývoje značky Brammo. Ta od loňského roku patří stejně jako Victory a Indian pod křídla koncernu Polaris Industries.

Severoamerické značky společně již v loňském roce připravily úspěšný závodní stroj Victory Empulse RR, s nímž Lee Johnston skončil na loňské Tourist Trophy ve třídě TT Zero na třetí pozici za dvojicí strojů týmu Mugen.

Pro letošní rok byl vyvinut nový závodní speciál Victory RR, který dostal zcela nový rám, kombinující trubkovou konstrukci s kompozitními materiály. Pohonnou jednotkou je kapalinou chlazený elektromotor Parker GVM, disponující výkonem 130 kW (177 k) a točivým momentem 240 N.m.

Potřebnou energii poskytují lithium-iontové baterie Brammo uložené v rámu a kryté aerodynamicky tvarovanou kapotáží z uhlíkových vláken. Stroj o hmotnosti 240 kg se pohybuje na 17-palcových kolech obutých do pneumatik Metzeler o rozměrech 120/70 R17 vpředu a 200/60 R17 vzadu.

Za řidítka Victory RR dlouhé 2089 mm, široké 680 mm a vysoké 1218 mm usedne William Dunlop, jehož cílem je po loňském úspěchu stroje Victory Empulse RR vítězství v letošním Tourist Trophy ve třídě elektřinou poháněných strojů TT Zero.

Diváci na ostrově Man při letošní TT pořádané od 28. května do 10. června se mohou na třídu TT Zero těšit ve dnech od 3. června do 8. června, kdy si elektřinou poháněné motorky dají díky kapacitě svých baterií vždy jen jedno kolo.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (13)
24. 5. 2016 07:54
Re: Ubohst
BTW.: Dobrej nick s avatarem.
23. 5. 2016 21:28
Re: Ubohst
Ty si ubohost aj s tvojim komentarom >:D
Avatar - Naštvaná Dopravní Značka
Re: Ubohst
Taky myslím. Ty stroje jsou asi udělaný TT "na míru" takže těch 60km udělají s nějakou menší rezervou naplno a použijí tak výkonný motor aby to ta baterka utáhla i z pohledu přehřívání. Loňská motorka měla 17kWh baterku a 150k motor.
23. 5. 2016 20:45
Re: Ubohst
Nevim, az tak TT nesleduju, slo mi o to uvest to "jedno usmoleny kolo" na pravou miru, TT je hooooodne dlouhe kolo a pokud ho ten elektrobajk da zavodnim tempem, tak je to podle me docela slusny prislib do budoucna. Osobne by me zajimaly nazory jezdcu na vlastnosti motoru.
23. 5. 2016 20:42
Re: Ubohst
Nejsem si jisty, jestli by to dve kola normalne dalo, to uz by museli jet hodne na spotrebu...