Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Hoffmann (1951): Jak se řídí nejhorší auto na světě?

Aleš Dragoun
Diskuze (12)
Jaké je nejhorší auto světa? Takových anket byla už spousta. Jedním z nejžhavějších adeptů na tento titul může být poválečný německý Hoffmann. Že jste o něm nikdy neslyšeli?

Po druhé světové válce vznikl v různých zemích bezpočet minivozítek, které poskytovaly kromě základní mobility přece jen více ochrany proti nepřízni počasí než motorky. Nejen v bývalém Československu, ale třeba i v Německu, tedy po rozdělení hlavně v jeho západní části. Bývalá mocnost navíc konflikt prohrála a nemohla vyrábět bojovou techniku. Proto se některé letecké továrny vrhly na produkci přibližovadel, hlavně s motocyklovými motory, za všechny jmenujme Messerschmitt (i když Kabinenrollery vznikaly jinde) a Heinkel.

Existovala ale i řada jiných pokusů, které skončily u několika exemplářů nebo zůstalo u jediného prototypu. Tím je i stříbrná okatá bublina na kolečkách, jinak tento stroj nazvat ani nelze. Mnichovan M. Hoffmann jej stavěl po dva roky (1949-1951). Největší zvláštností vozítka je řízení. Obrovský bílý volant s tenkým průměrem totiž ovládá... zadní kolo!

Trojúhelníkový ocelový rám i motocyklový jednoválec Ilo 200 cm3 byly převzaty z předválečné tříkolky Goliath Pionier, jenže extrémně širokou (1828 mm) asymetrickou karoserii kompletně z hliníku konstruktér umístil na opačnou stranu. Vpředu jsou tedy dvě kola odpružená listovými pery, na jediném vzadu najdeme vinuté pružiny. Rám je navíc uložen na masivním řídícím čepu, který byl umístěn takřka do středu vozu. Dvoučlenná posádka tudíž ve stísněné, dřevem a koženkou pokryté kabině za opačně zavěšenými dveřmi moc místa nenajde – a to byla ještě původní celistvá lavice nahrazena samostatnými sedačkami. Samotné nastupování chce notnou dávku akrobacie a směrem přes A-sloupek nic ven nevidíte! Okénka se stahují koženým páskem jako ve starých železničních vagonech. Interiérem prochází i přívod paliva... Bezpečnost? Na tu se tenkrát nehrálo.

Zadními dvířky přístupný motor má výkon asi 4,9 kW (6,6 koně) a převodovka celé tři stupně – s neutrálem po každém, nechybí jí ani zpátečka. Agregát spouští elektrický startér (instalace je samozřejmě šestivoltová) a autíčko se poté celé rozvibruje. Na třech kolech rozměru 3,00 x 16 je děsivě nestabilní také kvůli extrémně krátkému rozvoru, kvůli řízení se systémem pák se kolébá ze strany na stranu a dosáhnout maximálního tempa pouhých 45 km/h se rovná sebevraždě. Kontrolu ztratíte i v opravdu nízkých rychlostech, což potvrdil Jason Torchinsky z Jalopniku, který měl možnost tenhle peklostroj krátce vyzkoušet. Šílenost dlouhá 3302 mm přitom neváží víc než 340 kg a stačí jí prosté mechanické brzdy... Opravdu? Jason tvrdí, že právě tohle je nejhorší auto světa.

Aleš Dragoun
Diskuze (12)
18. 10. 2015 15:51
Re: Nejde mi do hlavy,
......a "klíčové" až jakoby existenční kolo nejen že je jen jedno, ale je prakticky uprostřed celé té věci. (Nevím, jestli bych ho neurazil, kdybych napsal - uprostřed vozidla :-) )
Avatar - Uživatel_5340709
18. 10. 2015 15:15
Re: Nejde mi do hlavy,
To jo, ze předu to vypadá, jako kdyby to auto vyřezali z kabiny dopravního letadla. ;-)
18. 10. 2015 14:50
Re: Nejde mi do hlavy,
To už mohl udělat i zatáčecí přední kola a...a......a..... . Fascinující je právě, že to udělal tak blbě.
A i přes veškeré překážky z vlastní viny to jede a je to svým způsobem krásné a nemá to prakticky, v souhrnu vlastností, žádnou konkurenci. >:D
Avatar - Auto CZ
17. 10. 2015 13:54
Zeby sa inspirovali zlatymi ceskymi rucickami?
Doktor Vrana a jeho kozenkova karoseria je este o krok vpred 8-s Toto ma ason ocelove dvere s prekrasnym drevenym calunenim >:D
Avatar - Uživatel_5340709
17. 10. 2015 12:11
Nejde mi do hlavy,
proč tu zadní "kyvku" jednoduše neprodloužili do konce karoserie a motor nedali před kolo. Pak by to mělo aspoň nějakou stabilitu.