Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Jak nasadit sněhové řetězy? Je to špinavá a náročná práce!

David Bureš
Diskuze (23)

Nasazování zimních řetězů není snadná a zábavná činnost. I někteří zkušení borci se jí raději vyhýbají. Pojďme si ukázat, jak řetězy správně nasadit.

Video se připravuje ...

První větší sněhová nadílka v letošní zimní sezoně mnohým řidičům připomněla, že i sebelepší zimní pneumatiky někdy nestačí a je potřeba si pomoci i dalšími pomůckami. Těmi nejobvyklejšími jsou tradiční sněhové řetězy. Jejich nasazení ale rozhodně není snadná záležitost. Přesvědčili jsme se o tom i my, když jsme se řetězy snažili nasadit.

Před samotným nákupem je nutné si dávat pozor na dvě věci. Sněhové řetězy nejsou univerzální, ale jsou určeny pouze pro kola určitých rozměrů. Proto je potřeba si ověřit, zda řetězy pasují i na vaše auto. Dobré je také si prostudovat návod k obsluze samotného vozu. U některých aut je stanovena maximální tloušťka řetězu, který je možné použít, a to kvůli malému prostoru mezi pláštěm a tlumičem.

Co se týče cen, tak ty nejlevnější řetězy pořídíte do pětistovky. V takovém případě se ale jedná o opravdovou nouzovku. Pokud si připlatíte, můžete pořídit i řetězy s automatickým dopínáním za jízdy. Za ně ale dáte podstatně více, přes 2.000 korun.

Před samotnou montáží si prostudujte návod k zakoupeným řetězům, postup se může lehce lišit, v zásadě je ale shodný pro všechny řetězy. Nejprve rozmotejte řetěz a vodicí lanko (obruč) protáhněte pod nápravou za kolo. Řetězy se nasazují samozřejmě na hnací nápravu – pamatujete na legendární foto policejní Felicie s řetězy na zadní nápravě?

Nyní nastává nejobtížnější krok, při kterém se také nejvíce umažete. Za kolem musíte spojit obruče, které mají menší průměr než pneumatika. Obruč se přitom nesmí dotýkat nápravy, tlumiče nebo brzdového kotouče. Toto vodicí lanko si sice při spojování můžete položit na kolo, poté je ale nutné jej dát za kolo, což jsme při prvním postupu ve videu neudělali. Proto se nám řetězy později svlékly.

Přetáhněte všechny prameny na venkovní stranu, zkontrolujte, zda nejsou překroucené a spojte kotvou levé prameny s pravými. Stejným způsobem stáhněte obě poloviny řetězu i dole. Snažte se přitom zasunout pramen co nejvíce pod kolo. Práce to není snadná a je přitom potřeba použít trochu síly.

Gumový napínák připněte k vodícímu řetězu, a to co nejdále to půjde (nejlépe k protilehlému). Po ujetí několika desítek až stovek metrů řetězy zkontrolujte a dotáhněte, tedy pokud jste nekoupili dražší řetězy s automatickým dopínáním. Řetězy se z kola nesmí sesouvat nebo klepat do podběhů, což se nám napoprvé stalo.

Při jízdě s nasazenými řetězy je pak nutné počítat se dvěma omezeními. Hodí se opravdu jen na sněhu a ledu, na odhaleném asfaltu se totiž mohou kovové články poškodit. Při použití sněhových řetězů na vozidle smí jet řidič až rychlostí 50 km/h, takové maximum je pro jízdu s nasazenými řetězy u nás povoleno. Vězte, že v úsecích označených značkou sněhové řetězy jsou pak tyto pomůcky povinné.

A rada na závěr? Určitě si montáž řetězů vyzkoušejte někde v klidu nanečisto, abyste se pak zapadlí ve sněhové závěji zbytečně netrápili. Ani tak si ale celý proces rozhodně neužijete.

David Bureš
Diskuze (23)
20. 1. 2017 21:28
Řetězy
Pán je asi z mzdový účtárny.... A nandaval je poprvý, spíš vlastně dělá reklamu na ty návleky. Pro Pražáky na štěrkem posypaný cesty na Šumavě asi dobrý ale po ledě jedině řetěz. Ono kdyby zimy byly to co dříve, určitě by se to naučil....
10. 1. 2016 16:39
Re: Zbytečná námaha
Ne. Ale žijeme aktivně a za 4 hodiny jsme v Alpách, takže toho využíváme. Po celý rok.
10. 1. 2016 12:05
Re: Zbytečná námaha
A nejhorší je lopata za volantem.
10. 1. 2016 12:04
Re: Nevím
Tam, kde je dopravní značka "sněhové řetezy", by mě fakt zajímala situace, kdy by došlo k dopravní nehodě, a člověk se oháněl čtyřkolkou. Ta dopravní značka totiž nařizuje nasadit řetězy všem. AWD je jistě bezpečnější. V garáži mám lesníka, který má ještě redukci. Ten vyjede (skoro) všechno a vždy. Pak je tam outback, ten redukci nemá, a ruku za něj do ohně nedám, zvlášť v hlubším sněhu, musí se spolehnout na výkon. Stávala tam taky impreza, ale ta už teď slouží jinde. Byla s redukcí, ale zase se nehodila do hlubokého sněhu. ;-)
9. 1. 2016 18:24
Re: Zbytečná námaha
Ja řetězy vozim ve všech autech, ale nikdy nebyly třeba. Kvalitní zimaky udělají hodně prace. Na čerstvém sněhu i třeba v těch alpach většinou stačí. I s meganem jsem vyjel všude a to toho jezdim docela dost. A když to hodně namrzne tak řetězy jsou v záloze, pro jízdu z kopce i do kopce. U vitary je super redukce, když je to fakt kluzký tak z kopce se da opatrně sjet třeba i bez řetězu.