Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Jak to dopadne, když se to přežene s tuningem Fiesty

Aleš Dragoun
Diskuze (16)
Automobilový tuning je celosvětová záležitost a patří k němu i snižování podvozků. Ale čeho je moc, toho je příliš.

Tuning je fajn, když se na auta nelepí v první řadě obří křídla a neonová světla, ale jde se nejdříve na techniku. Přidávání spoilerů a dalších, mnohdy dokonce nehomologovaných vymyšleností se vlastně správně říká styling. A leckdy neplní ani svou funkci, když pod kapotou zůstane sériový litřík, nebo čtrnáctistovka s nevelkým stádem koní. To ovšem už stačilo sejít věkem a částečně pomřít.

Jistě, záleží na vkusu. Majitel ze svého vozu udělá třeba lowrider, sníží ho tedy až na nejmenší možnou mez a opatří ho obřími litými koly. A pak ouha! Projížďka na pohodu se staženým okénkem a kamerou (nafilmujte mě, jak jsem drsnej!) se může změnit jako mávnutím kouzelného proutku v problém. Třeba, když jedna fiesta kdesi v Brazílii prošla podobným množstvím úprav a následně se potkala s nevelkými silničními nerovnostmi. Křup, křach, ještě jednou - a konec. Pravda, hoši z druhého „filmařského“ auta sice poté, co se upřímně problémům svých dvou kamarádů zasmáli, vyrazili na pomoc. Stříbrná pětidveřová chudinka se však ze svého nedobrovolného působiště ne a ne hnout. A ještě zrovna naschvál v křižovatce.

Jak celý incident dopadl, bohužel nevíme. Zřejmě přijela odtahovka a mladý (nejspíše) majitel měl pak dost starostí s opravou a pochopitelně i patřičné výdaje. Rány od podvozku, který se potkal s asfaltem, rozhodně nevěstily nic dobrého, takže jeho řádně olepený miláček jistě nějakou tu újmu utrpěl. Pokud už chce někdo odlišit svůj vůz od konfekce, měl by svůj zájem obrátit někam jinam. Každé ladění totiž začíná - ano, správně, motorem!

Ještě ke stříbrnému autu. Je to skutečně Ford Fiesta předposlední generace, jenom s odlišnou přídí. V Brazílii se dosud vyrábí a prodává jako Fiesta RoCam s motory 1,0 a 1,6 litru, které spalují benzin i etanol. Někomu jihoamerická verze připomene jihoafrický a indický model Figo, který vychází ze stejného základu.

Aleš Dragoun
Diskuze (16)
Avatar - mustafa
18. 6. 2013 12:27
Re: No já nevím
Jak jsem říkal, ta úprava nemusí být žádná divočina :-)
Avatar - mustafa
18. 6. 2013 02:13
Re: Jak to vidím já?
:yes: >:D >:D
17. 6. 2013 19:54
Re: Jak to vidím já?
Tak pánové dnes je spíše tuning pouze o uhlazení vozu, takže ochranné lišty a další plasty co narušují uhlazenost se prostě vyhodí a místo se vyvaří vykytuje. Dále se na vůz nazují např. místo 16" kol 18" kola, poladí se interiér do kůže či barvy vozu. Motor se z 80% nechá nachipovat, popřípadě kdo ivestuje ještě víc, přidá racingové vstřiky hybridní turbo a další voloviny. Takže jestli je pak někdo k smíchu tak možná tak namachrovaný pitomec v limuzíně s 3.0 litrovým žíznivým šestiválcem jenž nemá výkonem na poladěný vůz nižší střední třídy. :-)
Jen co mě štve, tak že parta mladých blbců s čerstvým řidičákem těmto tunerům dělají ostudu s ohulenou * golfa, který je oplastován cirkusáckými nárazníky, s 66kw je neodborně naladěn na úchvatných 80kw za nimž se hulí jak z parní lokomotivy. :-(
17. 6. 2013 11:24
Re: Jak to vidím já?
Řekni mi víc o tom, jak se podložením per změkčí podvozek pro pohodlnější jízdu >:D
17. 6. 2013 11:23
Re: Jak to vidím já?
Já to tak nevidím. Tahle parta blbečků s kšiltama dozadu je pro smích každýmu bez ohledu na to jestli se mu tuning líbí nebo ne. Takhle doprasit Fiestu je teda umění. Nevím co je na tom tuningovýho, když si nechám pod autem 2-3 centimetry místa a do blatníku narvu ráfky na který se už ani nevejde guma. Původně jsem myslel, že má vypuštěný kola pak mi došlo, že tam ten vocas narval gumy s profilovým číslem tak 10. Pod tuningem si představuju vyladěný auto, ne plečku, která tahá pupek po zemi odporný kola zalezlý v blatníkách a 2 kW hudební výkon.