Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Lamborghini jako kuželky, aneb dvě nehody ještě před startem

David Bureš
Diskuze (0)
V belgickém Spa-Francorchamps se na trati prohánělo 50 závodních lamborghini. V jednom závodu ale na okruhu nevydržela ani do startu...

Lamborghini v roce 2009 oprášilo projekt vlastní značkové série Super Trofeo, což se ukázalo jako trefa do černého. Dnes už se konají tři oddělené série – v Evropě, Americe a Asii, přičemž nedávného závodního víkendu v belgickém Spa-Francorchamps se účastnilo rekordních 50 aut. Jak ale přiložené video ukazuje, lamborghini bylo na trati už možná moc.

Při startu do druhého závodu ve Spa (v rámci víkendu Super Trofea se koná několik závodů) totiž došlo hned ke dvěma kolizím, a to v době, kdy závod vlastně ani nezačal.

První vozy se srazily ještě v zaváděcím kole, kdy se lamborghini řadila za sebe kvůli letmému startu. Druhá – výrazně větší – kolize nastala už na startovní rovince, krátce po rozsvícení zelených světel. Auta ale do sebe narazila v době, kdy ještě nepřekročila startovní čáru! Tmavý huracán zavadil o bílého, což ho roztočilo a po následném odrazu od bariéry trefil další vozy. Další huracány se pak navzdory množství aut na trati dokázaly dalším kolizím se štěstím vyhnout. I tak však nepřekvapí, že na okruh následně vyrazil safety car, aby trosky poničených automobilů mohly být odklizeny.

Lamborghini Super Trofeo se opět koná od roku 2009, kdy navázalo na stejně pojmenovaný šampionát konaný v devadesátých letech. Výhradně evropskou sérii postupně doplnily i oddělené šampionáty v Severní Americe a Asii. Původně se závodilo s Diably SVR, v roce 2009 se vsadilo na Gallardo Super Trofeo. Od loňské sezony je nasazován Huracán Super Trofeo.

Závodní speciál vychází ze sériového huracánu kupé. Má však pouze pohon zadních kol a výkon desetiválce je posílen na 456 kW (620 koní). Dvouspojkovou převodovku pak nahradila sekvenční skříň, samozřejmostí je odlehčení a upravená aerodynamika pro vyšší přítlak.

David Bureš
Diskuze (0)