Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Proč je Kia EV6 ideálním chalupářským elektromobilem?

Stanislav Kolman
Diskuze (62)

Ještě před týdenním testem jsem si od kolegů vypůjčil novou elektrickou kiu na krátké video. Zajímalo mě totiž, jak funguje systém Vehicle-to-load.

Model Kia EV6 je prvním elektromobilem postaveným na zcela nové globální a modulární platformě Electric-Global Modular Platform (E-GMP), jež se postupem času stane základem dalších a dalších elektrických vozidel této značky. Kromě jiného architektura disponuje 800V sítí a také systémem Vehicle-to-load, který známe třeba z Hyundaie Ioniq 5.

O co jde? Standardně dodávané V2L umožňuje využívat trakční baterii elektromobilu jako mobilní zdroj elektrické energie. Z vozu se tak díky jednoduchému a kompaktnímu zařízení, které si můžete prohlédnout ve videu výše, stane třeba nouzový zdroj elektřiny, který využijete na chalupě nebo při outdoorových aktivitách. Neváhal jsem a pustil jsem se do praktické ukázky.

Ale teď zpátky na vážnější notu. EV6 poskytuje elektrickou energii s výkonem až 3,6 kW. Využít samozřejmě můžete i prodlužovací kabel, kromě přídavné vnější zásuvky najdete jednu také uvnitř. Kia uvádí, že z akumulátoru můžete takto „vytáhnout“ až 80 % energie, což by s větší 77,4kWh baterkou mělo čtyřčlenné rodině v kempu vystačit na nějakých pět dní. Připojit můžete prakticky vše od kávovaru až po elektrický gril či filmovou aparaturu. V krajním případě lze takto dodat šťávu i jinému elektromobilu.

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (62)

Doporučujeme

16. 1. 2022 11:13
Re: Bravo! O tomhle má automobil být!
Ja to chapu.
Ty ne. :-)

Skus nekdy drift s TM3 a pak mi rekni, ze te to nebavilo. ;-)
Avatar - Ondore
14. 1. 2022 00:26
21.10.2021 V Česku vyhlásili kalamitu. Štvrť milióna ľudí je
Mimoriadne správy: Víchrica Ignatz sa presúva ďalej smerom k východu a naplno už udrela na Česko, kde ide o najsilnejší vietor od februára roku 2020. Desiatky tisíc ľudí sú bez dodávok elektrickej energie a záchranári nestíhajú.

Záchranári nestíhajú, ale nám sa podarilo spraviť rozhovor s hrdinom, ktorý napriek výpadku elektriny zachránil svoju babičku.
Novinár: Povedzte nám, čo sa stalo?
rohYpnol: No, moja milovaná babička o ktorú sa doma staráme je odkázaná na kyslíkový prístroj.
Novinár: To bola iste život ohrozujúca situácia a záchranári by nestihli prísť, ako ste to vyriešili?
rohYpnol: Bolo to jednoduché, hadičku od kyslíkového prístroja sme prehodili priamo k výfuku môjho HEMI, viete, ono to vyhovuje EURO7 aj EURO8, mne za výfukom kvitnú fialky, tak mi napadlo, že by to pomohlo aj babičke.
Novinár: A ako to dopadlo?
rohYpnol: Všetko dopadlo podľa očakávania výborne a teraz rastú fialky na mojej milovanej babičke.
Avatar - Ozzman
13. 1. 2022 21:55
Re: Bravo! O tomhle má automobil být!
No vidiš, že to chápeš :)
Avatar - Ozzman
13. 1. 2022 21:54
Re: Bravo! O tomhle má automobil být!
Chceš srovnávat radost z gradace a manuálního odřazení s elektromotorem? :D To je jako veganskej burger a steak... ať si to vegani dají, mne to nepobaví
Avatar - rohYpnol
13. 1. 2022 19:51
Re: Další příklad, jak je EV slepá ulice
Ne nemusí. Vzhledem k tomu jaký je to shit je to velmi smutný výsledek.