Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Šílená vrchařská Alfa 4C má 600 koní

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Na italských kopcích se prohání rudé monstrum s modrými pruhy, které připomíná Alfu Romeo 4C. Zní jako roj včel a dělostřelecká palba v jednom.

Evropské závody do vrchu jsou sice ve stínu ostatních disciplín, ale proč vlastně? Vždyť jde o fantastickou podívanou. Navíc stále na přírodních tratích, kde je jediným soupeřem chronometr. Od pradávných časů úsvitu automobilových závodů se vlastně změnily nejméně, jen cesty už nejsou prašné a stroje zrychlily. Navíc tu uvidíte speciály, které nikde jinde nestartují... A teď nemám na mysli placky nebo formule!

V italském mistrovství se nově objevuje jedna rudá Alfa Romeo 4C. Na první pohled vypadá jako drasticky rozšířená silueta, která se sérií nemá mnoho společného. Karbonová skořepina však zůstala zachována. Čtyřválcová „turbobenzina“ umístěná pořád uprostřed má stále objem 1,75 l, ale dává naprosto šílených 600 koní (442 kW) v 8200 otáčkách. Točivý moment vrcholí 580 N.m při 7500 min-1 a o jeho přenos dozadu se stará sekvenční převodovka Hewland TMT-200. Absurdní čísla! Zvuk relativně maloobjemového motoru podpořený pištěním přeplňování je prostě impozantní.

Rozvor náprav se natáhl asi o 30 cm, zavěšení push-rod pochází z formulí a určitě zaujmou malá, jen třináctipalcová kola. Ne, krásy tahle alfička na rozdíl od sériové moc nepobrala, ale v závodech jde přece o co nejrychlejší čas, nikoli vzhled. A taky aerodynamiku, proto má vstup vzduchu ve střeše, vzadu pak trůní obří difuzor a masivní křídlo. Na asfaltu musí i se slicky sedět jako přibitá, chce to hodně přítlaku! Na přídi najdeme další spoiler a boky byly také rozšířeny. V Itálii s ní startuje Marco Gramenzi. Nezapomínejme, že i závoďák je lehounký, má pořád pod 900 kilo živé váhy, sice dostal nutnou výbavičku včetně ochranné klece, ale zase postrádá zbytečnosti typu čalounění. Vývoj a stavbu má na svědomí Picchio Racing, to není tak úplně neznámá dílna.

Marco představil svůj vůz už v dubnu, o uplynulém víkendu s ním jel na Trofeo Vallecomoncia po trase Malegno-Ossimo-Borno. Zbytek letošní sezóny bude svou bestii učit jezdit a vychytávat dětské nemoci, naplno se do italského šampionátu CIVM vrhne až tu příští. Ještě loni sedlal postarší 155 V6 TI, původem z DTM. Ctitele klasiky potěší nejen typický červený lak, ale i modré pruhy. Údajně se na vzniku podíleli dokonce lidé přímo od Alfy, která udělila několikanásobnému italskému mistrovi požehnání.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - Lukixe
11. 9. 2016 13:27
Re: Presne tak
To áno,ale určite si to nemôžeš užiť tak,ako ten na ktorého si sa pozeral.Ale vídavať po pretekoch divákov,ktorý sa premenia na závodníkov a pritom si neuvedomujú,že riadia svoj starý krám v ktorom ešte nikdy nemenili brzdovku :-)
Avatar - speedfred
11. 9. 2016 10:43
Presne tak
preteky do vrchu to super "podívaná".
Rôzne koncepcie,rôzne motory,rôzne zavíjanie motorov a po víkende sa môžeš previezť aj ty po tej istej trase.
Kolko krát tam človek vidí aj rôzne brutality čo inde nejazdia.