Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Takto zní motor Mercedes AMG V6 Turbo pro F1 2014

Jan Mička
Diskuze (12)
Éra atmosférických motorů v F1 končí. Mercedes-Benz se již stihl podělit o záznam zvuku, který produkuje nová jednotka AMG V6 Turbo pro sezónu 2014.

Zvuk motoru, který slyšíte ve videu, byl nahrán ve vývojové laboratoři Mercedes AMG v anglickém Brixworthu. K doplnění atmosféry dopomohla simulace jízdy po okruhu v Monze. Díky tomu před sebou máme reálný předobraz toho, na co se můžeme v nadcházející sezóně F1 těšit.

Přeplňované motory se do Formule 1 vracejí po 24 letech. Nařízení vedení seriálu ohledně ekonomiky provozu si vyžádalo radikální opatření, která turbomotory opět vytáhla do popředí. Zatímco ještě letos můžeme obdivovat atmosférické agregáty V8 o objemu 2,4 litru, příští rok už tomu bude jinak. Nové pohonné jednotky budou mít objem 1,6 litru, přijdou o dva válce a musí splňovat vysoké nároky na spotřebu paliva. Monoposty totiž nebudou moci spálit více jak 100 litrů benzínu na hodinu jízdy, což je oproti současnosti snížení o cca 40%.

Týmy si k nižší spotřebě paliva nedopomohly pouze menším objemem motoru a turbodmychadlem, ale také stále více rozšířeným elektrickým ústrojím ERS. V případě jednotky Mercedes AMG V6 se jedná o elektromotor s výkonem 120 kW, který výraznou měrou podporuje samotný šestiválec, produkující okolo 440 kW. Maximální otáčky nového motoru byly oproti současnému sníženy na 15.000/min. V konečném důsledku to znamená, že by si měl monopost vystačit s pouhými 100 kilogramy paliva na závod. Aby vše ale nakonec nedopadlo tak, že budou travnaté plochy poblíž závodní trati posety velkým množstvím formulí s prázdnými nádržemi. Vítězem závodu by se pak de facto stal jezdec, který dojel nejdál …

Jan Mička
Diskuze (12)
6. 8. 2013 08:40
tady je renault
[odkaz]

5. 8. 2013 20:28
ta prezentace
je strasnej humus, jako jo predstavujou zvuk, ale proboha proc na grafice co vypada jak pro nejakou gamesu pro mobilni telefony co byla in asi tak před 5 lety? a docela verim i tomu ze je to stalo vetsi ranec nez kdyby si nechali udelat grafiku poradnou >:D
Avatar - Uživatel_5340709
5. 8. 2013 19:16
Re: První rok a už hned restrikce!
Ale půjde, všechno je to otázka zvolení vhodného objemu motoru. Bohužel FIA a Eccle se dnes bojí, že pokud budou pár sezon monoposty pomalejší, než ty předešlá léta, ztratí sledovanost. Mě by pomalejší monoposty vůbec nevadily, když by se otevřelo velké pole působnosti pro technický vývoj motorů.
5. 8. 2013 18:53
Re: První rok a už hned restrikce!
No ... moc dopredu to teda nepôjde, pretože výkon má byť obmedzený na 600 koní + 150 koní toho nového KERS.
Avatar - JDM
5. 8. 2013 18:16
Re: Tú trať poznám ako svoje topánky!
jojo je to monza ;-)
[odkaz]