Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Tatra 700 poslední s osmiválcem za zadními koly

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (40)
Posledním pokusem o záchranu výroby osobních vozů v Kopřivnici se stal typ Tatra 700. V roce 1996 proběhla v pražském hotelu Hilton grandiózní prezentace, ale ta byla spíše labutí písní výroby osobních vozů v severomoravské automobilce.

Koncem roku 1994 se v Tatře začaly připravovat podklady pro výrobu nového modelu. Ten měl být vizuálně odlišný od svého předchůdce, ale zároveň navazovat na tradice automobilky. Zároveň musel vývoj nového vozu proběhnout rychle a bez finančního i technologického zatížení společnosti.

V roce 1996 se představil nový model Tatra 700, jenž byl dílem britského návrháře Geoffa Wardla a šéfkonstruktéra Tatry Milana Staroně. Na vzhledu karoserie i konstrukci bylo jasně viditelné, že se jedná o evoluci předchozího modelu Tatra 613. Již v roce 1997 proběhly úpravy vzhledu karoserie i interiéru, jejichž autorem byl akademický sochař Jiří Španihel.

Zákazníci si mohli vybrat ze dvou pohonných jednotek s elektronickým vstřikováním paliva. Standardní bylo provedení s vidlicovým vzduchem chlazeným osmiválcem do V o objemu 3495 cm³ o výkonu 147, 6 kW (201 k). Na přání se montoval stejný motor s objemem zvýšeným na 4360 cm³, který disponoval výkonem 172 kW (234 k).

Výroba probíhala necelé dva roky, když byla v roce 1998 oficiálně ukončena po 62 vyrobených kusech modelu 700. S tímto vozem skončila také výroba osobních vozů v Kopřivnici.

{videoplayer link="http://www.youtube.com/v/B42dAoxCOHg" style="auto"}

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (40)
4. 4. 2008 11:39
Re: Tatra 70000000
Bohužel, nemůžu jinak než souhlasit. Nemám rád přehnaný patriotismus. Když je něco špatné, tak je to špatné a mělo by se to uznat. A Tatra 700 je i byla špatná, to se na mě nezlobte. Když na té pompézní předváděčce strhli s velkou pompou plentu a pod ní se zjevila ta zastraralá ošklivá krabice od bot za zvuku "akční" moderní hudby, musel jsem se smát. Přišlo mi to jako parodie. Uvědomte si, že toto auto by mělo konkurovat BMW 7, eskovému Mercedesu, Jaguaru XJ a podobně! Jenže tato auta jsou narozdíl od Tatry 700 použitelná i k jiným, než reprezentativním účelům s placeným řidičem za volantem. Nebo si snad umíte představit, jak s tímhle jede movitější česká rodinka na dovolenou? Příjde mi to podobně podivná představa, jako v případě Rolls Royse, nebo Bently. Ale na toto srovnání pochopitelně nepomýšlejí ani ti největší patrioti. Tak jako tak, klobouk dolů. Tatrovka na této ( i když špatné ) úrovni, byla v devadesátém osmém v České republice stejně neuvěřitelný a obdivuhodný výkon, jako Favorit v osmdesátých letech.
9. 7. 2007 10:09
Re: Tatra
Ako si na to prisiel, ze Tatra nie je svetoznama znacka? Mozno zabudnuta, ale svetova rozhodne je.
Avatar - Special-line
8. 7. 2007 18:54
Re: VYHODNA INVESTICE
To teda jsme známí jako dobří konstruktéři. Neporovnávej to s mechanikama který sotva udělali učňák.
Už od nejzašších dob vždy český průmysl překvapoval svět netradičními řešeními. Ať už to byly aerodynamické Tatry, Tatry na Dakaru, LIAZky na okruhu, Škdoovky na sotěžích, nebo plochodrážni Jawy. Výčet úspěchů je nepochybně dost rozsáhlý. A to není je u aut ale u pneumatik Barum, svíček PAL (BRISK) atd.
Škoda že tohle všechno utrpělo za komunistů a díky tomu také někde zcela upadlo.
Ale jedno je jisté nikdy by se bez umu a nadšení našich lidí a bez dobrých vlastností výrobků nepodařilo vítězit na okruzích a Dakaru s kamióny, porážet s 1300ccm škodovkama cizí dvoulitry, vyvinout a vyrábět v těžkých ekonomických podmínkách podniku tahač Škoda (LIAZ) Xena a nadále být na špici v plochodrážním sportu.
8. 7. 2007 16:05
Re: Zahranicny kapital
:\pozor motor je Rotax ;-)
8. 7. 2007 11:01
Re: Tatra byla vyborna II
Pokud si dobre pamatuji, Zeman chtel koupit Tatry, ale neproslo to. Nakonec to byl prave Zeman, ktery v Tatre jezdil.