Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vladimir Putin má rád elektromobily. I když znečišťují planetu více než auta na zemní plyn

redakce AUTO.CZ
Diskuze (33)
Ruský prezident se o elektromobilech a vozech na zemní plyn rozpovídal v rámci Ruského týdne energetiky. Podle něj nebudou obnovitelné zdroje energie v příštích třiceti letech dominantní.

Vozům na elektrický pohon je často přičítáno nulové zatížení životního prostředí díky nulovým emisím během jízdy, avšak každý, kdo se nad tím dovede zamyslet, dojde k jinému názoru. Jde už o samotnou výrobu automobilu, během které se do ovzduší vypouštějí škodliviny jako z každé jiné továrny vyrábějící auta, těžba niklu a lithia a jejich následné zpracování pro výrobu akumulátorů, a pak je tady samozřejmě výroba energie potřebná k nabíjení. Stoprocentně čisté tyto automobily rozhodně nejsou.

Ruský prezident Vladimir Putin je jeden z těch, kteří se dokážou zamyslet, elektromobily však nezavrhuje. Své názory sdělil během Ruského týdne energetiky, kde diskutoval o perspektivách rozvoje klíčových sektorů ekonomiky, jako je ropný, plynárenský, uhelný a petrochemický. Do témat však zahrnul také elektromobily, které má rád i přesto, zatěžují životní prostředí více než vozy spalující zemní plyn (CNG).

Na otázku, zda by si dovedl představit vlastnit elektrický automobil, odpověděl kladně. „Měl jsem možnost řídit elektrický automobil, dostal jsem šanci sedět za volantem a musím říci, že se mi takové automobily líbí. Zvláště moderní automobily, které jsou velmi rychlé a vhodné pro městské prostředí, kde žije spousta lidí. Vyhnou se tím výfukům.“

Zároveň ale věří, že v poslední době jsou mnohem ekologičtějším druhem dopravy plynové automobily. „Uhlí je primárním zdrojem energie pro celý svět, a protože se technologie využívání uhlí a ropy zlepšuje, jsou plynové automobily pro životní prostředí lepší než elektrické.“

Putin byl také dotázán, zda by si pořídit jeden z vozů Tesla Elona Muska, jeho odpověď však hovořila spíše za celé Rusko, než pouze za jeho osobu. „Proč ne? Jsme otevřeni těmto výrobkům. Kupujeme vše, co považujeme za užitečné a prodáváme vše, v čem můžeme najít prospěch.“ Ruský prezident uznává přínos elektromobilů pro městský provoz, zároveň ale nepředpokládá, že by měly být obnovitelné zdroje v příštích třiceti letech dominantní.

Doporučujeme

redakce AUTO.CZ
Diskuze (33)
Avatar - JDM
6. 10. 2017 02:59
Re: Hmm
nesmysl je že každej kuřák zahazuje vajgl na zem , normální člověk nehází odpadky na zem takže když něko kouří neznamená že je to dobytek nebo prase .... běž se někdy podívat na zastávku autobusu porozhlídni se po zemi na parkovišti u obchodů nebo se v kině koukni pod sedačku a budeš se asi divit dětský hřiště , parky , nějaký akce ve městech atd atd .... lidi jsou hovada a těch co hází odpadky po zemi je několika násobně víc než ten jeden dobytek mezi kuřákama ... kuřák kouří většinou na místech k tomu určených a to je u popelníku ....
Avatar - white label
5. 10. 2017 23:05
Re: Hmm
Proč by mi takoví lidé neměli vadit, samozřejmě, že mi vadí taky, ale že je jich mnohem víc je nesmysl, viz i má reakce z 15:07.
A i z těch aut jedoucích přede mnou, pokud něco z okna letí, tak je to nejčastěji právě vajgl.
Avatar - JDM
5. 10. 2017 22:35
Re: Hmm
A lidi co hází bordel po zemi ti nevadí těch je mnohem víc než kuřáků... Vyhazuji bordel z auta atd... Ale kuřák to je hajdalak jeden..
Avatar - Hammunasakra
5. 10. 2017 20:33
Re: Má pravdu
Futurolog prognostik = určitě nejsi >:-[]
5. 10. 2017 20:12
Re: Má pravdu
Plynu je momentálne prebytok a Rusi musia držať ceny nízko aby sa Amíkom neoplatilo sem voziť bridlicový plyn.