Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen chce do čela dozorčí rady finančního šéfa Pötsche

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Výbor dozorčí rady se mimo jiné zabýval také šetřením emisní aféry. Vyšetřování prý bude trvat několik měsíců.

Stálým předsedou dozorčí rady německé automobilové skupiny Volkswagen se stane už dříve navržený finanční ředitel Hans Dieter Pötsch. Potvrdil to řídící výbor dozorčí rady, který ve středu večer absolvoval několikahodinovou diskusi. Výbor také uvedl, že vyšetřování aféry manipulace s emisemi bude trvat nejméně několik měsíců, takže bude nutné odložit mimořádnou valnou hromadu, plánovanou na 9. listopadu.

Do plánované valné hromady by najatá právnická společnost Jones Day nestačila prošetřit všechny okolnosti případu, takže vedení firmy by nebylo schopno odpovídat akcionářům na "podložené otázky", uvedl výbor podle agentury AP. Už příští týden ale hodlá firma informovat, jak chce problém řešit.

Na Pötschovo místo finančního ředitele skupiny navrhne výbor dozorčí radě Franka Wittera, nynějšího šéfa finanční divize Volkswagenu. Pötsche výbor rady navrhl už počátkem září jako trvalého nástupce dlouholetého „patriarchy" největší evropské automobilky Ferdinanda Piëcha, který letos v dubnu po prohře v mocenském souboji s generálním ředitelem Martinem Winterkornem odstoupil. Winterkorn ale minulý týden kvůli skandálu rovněž rezignoval a dozorčí rada místo něj jmenovala dosavadního šéfa automobilky Porsche a Piëchova důvěrníka Matthiase Müllera.

Volkswagen také jmenoval pětičlenný výbor, který má dohlížet nad průběhem vyšetřování skandálu s emisemi. Výbor povede úřadující předseda dozorčí rady Berthold Huber.

Podle informací agentury DPA obdržel výbor dozorčí rady předběžnou zprávu o interním vyšetřování, ze které vyplývá, že rozhodnutí o instalaci softwaru umožňujícího manipulovat s testy emisí padlo již v letech 2005 a 2006, a to v oddělení pro vývoj motorů v centrále podniku. Stále prý ale není jasné, kdo konkrétně nese za instalaci tohoto softwaru do automobilů zodpovědnost.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Avatar - praděda7
4. 10. 2015 08:04
Re: ČTK k testům ADAC
Ále slyšel.........nejvíc za komunistů...a je stále jimi kontaminovaná...tudíž kredibilita chabá.... ;-\
Avatar - Dylan McKay
2. 10. 2015 22:09
Re: ČTK k testům ADAC
Copak? Nikdy jsi neslyšel? ;-)
Avatar - praděda7
2. 10. 2015 21:32
Re: ČTK k testům ADAC
ČTK..... >:D >:D >:D
Avatar - Dylan McKay
2. 10. 2015 12:45
ČTK k testům ADAC
Nepoužívejte tuto zprávu vydanou 1. října. Obsahuje nepřesné informace, které opravil autoklub ADAC. Text odpoledne vydáme v novém znění.