Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen E-Lavida: Elektrická vlna Čínu nemine

Ondřej Láník
Diskuze (7)
Ani Čína se v budoucnu nevyhne elektrifikaci vozového parku, ačkoliv zatím jsou kvalitativní, ekologické i emisní standardy pozadu za vyspělými trhy světa. VW se připravuje na ostrou elektrickou konkurenci na rozvíjejících se asijských trzích.

V Pekingu evropská automobilová jednička oznámila, že Čína je pro VW Group celosvětově nejdůležitějším trhem a podle toho k němu bude v následujících letech přistupovat. Jedním z cílů skupiny je být celosvětovým lídrem v oblasti E-Mobility v roce 2018. K naplnění tohoto záměru mají významně přispět elektrické a hybridní modely určené pro čínský trh a vyráběné přímo v Číně.

Volkswagen potvrdil, že produkci elektromobilů v Číně zahájí v období 2013/2014.

V Pekingu se představila elektrifikovaná verze sedanu VW Lavida, která byla údajně vyvinuta i vyrobena v Číně. Výrobce bohužel neuvolnil žádné informace o tom, co tento prototyp dokáže a jakou techniku ukrývá. To je ale bohužel společné většině novinek prezentovaným na Auto China 2010.

Model Lavida s běžným spalovacím motorem letos podle výrobce koupí 200 tisíc Číňanů. Loňských asi 146 tisíc prodaných kusů přineslo Lavidě desáté místo v žebříčku nejprodávanějších modelů na čínském trhu. Volkswagen má přitom v TOP10 ještě Jettu (224 tisíc ks) a starší Santanu (205 tisíc ks).

Další krokem v elektrickém PR bude představení konceptu E-Golf na světové výstavě Expo Shanghai letos v létě a uvedení hybridního SUV Touareg na čínský trh krátce po evropské premiéře na začátku roku 2011. V roce 2013 se má v Číně začít prodávat elektrická verze miniautomobilu odvozeného z New Small Family, jejíž studii E-Up! představila automobilka loni ve Frankfurtu. Konečně, v letech 2013/2014 má být zahájena výroba a prodej čínských elektromobilů VW.

Dceřiná značka Audi v Pekingu ukázala studii Q5 Hybrid, která by se jako full-hybrid měla začít prodávat celosvětově už na konci letošního roku.

Ondřej Láník
Diskuze (7)
Avatar - Katikakus
27. 4. 2010 07:55
Re: Interiér
Myslis posuvne? ;-)
26. 4. 2010 22:45
GTI...tu mas dalsiu legendu :D
nj...vyzera to skvele...
preco mam ale pocit, ze su to upravene fotky Geelyho s logom vw >:-[]
a jooo vlastne___vw sa naucil robit cinske auta >:D
jasne ze srandujem...
vyzera to dost na pecko :no:
Další náskok díky technice
Konečně něco pěkného od VW.
Inu, dobrého pomálu že. >:D
26. 4. 2010 20:05
Re: Interiér
Je to pre Čínu, tam sú iné meradlá.
26. 4. 2010 18:47
Interiér
Proč mám pocit, že interiér je jako z Fordu Focus?? To snad VW nemá zapotřebí...