Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Golf R míří do Ameriky. Bude ale slabší

Michal Fokt
Diskuze (3)
Pouze v pětidveřovém provedení a se sníženým výkonem - tak se za týden v Detroitu představí Volkswagen Golf R pro severoamerický trh.

Nejvýkonnější wolfsburský kompakt, Golf R, se již představil vloni v září na frankfurtském IAA, teď se blíží (poněkud předčasná) premiéra této výkonné čtyřkolky ve verzi pro severoamerický trh. Ta se představí už za týden v Detroitu, více než rok před zahájením prodeje(!). Nepůjde o vůz, identický s místní verzí, na Američany čeká provedení s mírně sníženým výkonem.

Golf R pro USA bude mít motor 2.0 TSI (EA888) naladěný na 294 koní (216 kW) při 5500 otáčkách, oproti evropským 300 k, přičemž maximum točivého momentu se o jednotku sníží na 379 N.m, dostupných v rozmezí 1800-5500 otáček. Amíci z toho ale depresi mít nemusí, mezigeneračně si i tak Golf R polepší o 35 koní, tím spíš, že se snížený výkon podle VW nepozná na dynamice, zrychlení z nuly na 100 km/h má být u DSG stále 4,9 s a u manuálu 5,3 s, tedy stejné jako u evropské specifikace a o 0,4 s lepší, než v případě předchůdce.

Těmito drobnými odlišnostmi by ale měly rozdíly mezi kontinenty končit, což znamená, že haldexová čtyřkolka v kombinaci s elektronickým "samosvorem" XDS, naladění podvozku a interiér zůstanou tak, jak jsou. Posledním rozdílem by mohly být pneumatiky, rozměr 225/40 je pevně dán, ne vždy ale do USA míří stejné sportovní UHP pláště, používané na sportovně laděných autech v Evropě. Zájemci se každopádně budou muset obrnit trpělivostí, v USA začne prodej až v prvním čtvrtletí roku 2015, auto tedy ještě nemá ani pevně stanovené dolarové ceny.

Michal Fokt
Diskuze (3)
16. 1. 2014 14:28
Re: Predajnost
pro americany je VW uz skoro premiove auto, komplikovana technika je tradicne nezajima. VW by melo lepsi uspech kdyby nabidlo 3litrove auta z kozenymi sedadli bez esp ect....

[odkaz]
10. 1. 2014 09:41
Predajnost
Vzhladom na nedavno zverejneny rebricek najhorsie predavanych aut v Amerike za posledny rok, kde sa Golf R ocitl v top 10 s predanymi cca 1500 ks, by som ho tam mozno ani nedovazal.. :-) Aj ked v absolutnych cislach sa mozno tolko aut nepreda v ziadnom europskom state za rok...
Avatar - Deathstar
9. 1. 2014 15:42
Manuál
Za ten manuál v Rku si zaslouží tohle auto velkou pochvalu..přece jen 300 koní,4x4 a manuál,to už se dnes moc nenosí..