Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Passat GTE: Benzinoelektrický vítr

Aleš Dragoun
Diskuze (12)
Již dlouho dopředu avizovaný Passat GTE se představuje těsně před autosalonem v Paříži. Volkswagen tak rozšiřuje svou nabídku hybridů na tři modely.

Zatím největší evropský výrobce nabízel pouze futuristický XL1 a menšího sourozence GTE v kabátku sedmičkového Golfu. Passat B8 je stále relativní novinkou, hybridní verze tedy přichází záhy. Jedná se samozřejmě o plug-in, články lze tedy dobíjet z běžné elektrické zásuvky.

Oproti Passatům s konvenčními pohony se toho nejvíce změnilo na přídi. Nejde ani tak o modrý pruh na masce, pod nímž je umístěna hlavní odlišnost: dobíjecí konektor. Zbytek úprav tvoří diody ve tvaru písmen C, přestylizovaný nárazník a větší desetipaprsková kola. Modrá barva září také pod označením na předních blatnících, na brzdových třmenech a v interiéru, a to doslova, protože je v ní vyvedeno veškeré osvětlení. Převodovka má pak nový volič a kožený volant zploštělou spodní část.

Palubní přístroje samozřejmě zobrazují specifické „hybridní“ informace.

V přídi doplnila čtyřválec 1.4 TSI naladěný na 115 kW veškerá elektrická výbava včetně druhého motoru s 85 kW. Jen tato jednotka dává sama o sobě 400 N.m, o přenos točivého momentu se stará výhradně šestistupňové dvouspojkové ústrojí DSG. Systémový výkon činí 160 kW.

Spotřeba benzinu dle evropských norem je pochopitelně supernízká, jen 2,0 l/100 km. Elektromotor žádá na stejnou vzdálenost 13 kWh energie z lithium-iontových baterií. Normované emise CO2 tedy klesly na méně než 45 g/km. Nízké hodnoty zvedají možný dojezd na rovných 1000 km, což je opravdu dost. V reálu bude však určitě kratší. Benzin lze tankovat do padesátilitrové nádrže. Auta nejsou rozhodně žádnými loudálky, z klidu na 100 km zrychlí během 8 s a na německých dálnicích mohou uhánět až 220 km/h.

Oficiální premiéru si tedy Passat GTE odbude v metropoli nad Seinou. Cenu zatím neznáme, do showroomů Volkswagenu totiž zamíří až ve druhé polovině příštího roku. Koupíme jej nejen coby klasický sedan, ale i jako kombi Variant, což ostatně úvodní série firemních snímků i naznačuje.

Aleš Dragoun
Diskuze (12)
Avatar - Inferius
2. 10. 2014 21:23
Re: Hybrid
To je výsledek celé pitomé EU.......
Avatar - skejpa
1. 10. 2014 09:27
Hybrid
Nechápu ten smysl mít auto na benzín i na elektriku. Respektive když oboje, tak udělané tak, aby se lil jen benzín a elektromotor se dobíjel sám nebo jen elektromotor a dobíjet elektřinu. Ale jet k benzince a pak domů napojit na kabel, to mi přijde prostě jako pí**vina, která může bavit jen fanoušky.
30. 9. 2014 10:11
Re: 2L/100km ?? = tutovka, propaganda <b class="smile01"><b>
Zjavne ti nedochadza. Je totiz uplne jedno aku to ma oficialnu spotrebu, nieco tam dat musia, ak najazdis 30 km za den - jazdis skratka len na elektrinu a ak mas urobit za den 500 km, tak je asi lepsi diesel, jednoduche a jasne, ale niekto sa rad stazuje a place ako cely svet okolo nich klame a zavadza.
30. 9. 2014 09:56
Re: Udávaná spotřeba
Presne tak, ake je to jednoduche ked sa pohne rozumom, najlepsie je ked borci nad tebou rataju priemernu spotrebu a dostanu sa k tomu ze to bude zrat ako diesel alebo aj viac
30. 9. 2014 09:44
Re: 2L/100km ?? = tutovka, propaganda <b class="smile01"><b>
jj
1) při jízdě z kopce automaticky vypne spojku a start stop system chcípne motoóor aby nechlemtal a pustí jen alternátor aby fázovou regulací dobíjení baterky brzdil jak ty budeš šlapat na pedál ;-)
2) ve frontě na chleba až budeš stát u pumpy vypne motor a rádio ti bude hrát z energie baterky kterou ti napumpoval pri jizde z kopce ;-)
3) na kazdy krizovatce semaforech stopce dokonce i dej prednost v jizde ti auto stopne smrdutej motóór [odkaz] aby ses mohl poradne rozhlidnout nez tě BzmBzm elektromobil [odkaz] předfikne ;-)
4) rozjezdy jsou zásadně čerpány z baterky. BrmBrm motóór [odkaz] se nahodí výlučně na rovinkách dálnicích do kopce a v nouzi když je nízká energy v baterkach a nestači dobíjet ani solarní šíbr ;-)
5) a furt do toho musis lejt + servis kapalin a potřebnosti ktery jsou navrhovany tak aby se opotřebovávali a rozbíjeli abys servisům dal práci ;-)
6) nevim jak ty ale ja teda to cpu jen do zastrcky, celkem vklidu domova garáže [odkaz] ;-)

>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D