Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen stále uvažuje o uvedení divize Porsche na burzu

ČTK
Diskuze (0)

Německý automobilový koncern Volkswagen stále uvažuje o uvedení divize pro výrobu luxusních vozů Porsche na burzu, jehož prostřednictvím by mohl získat peníze k financování nákladného přechodu k automobilům s elektrickým pohonem. Agentuře Reuters to dnes sdělily zdroje obeznámené se situací.

Žádné konečné rozhodnutí ohledně primární veřejné nabídky akcií divize Porsche však podle zdrojů zatím nepadlo. Odhaduje se, že případná nabídka by mohla celou divizi ohodnotit na 45 až 90 miliard eur (až 2,3 bilionu Kč), píše Reuters.

Hlavním akcionářem koncernu Volkswagen je holdingová společnost Porsche SE, kterou ovládají rodiny Porscheů a Piëchů. Holding Porsche SE není totožný s divizí Porsche.

Podle zdrojů listu Handelsblatt nyní rodiny Porscheů a Piëchů uvažují o tom, že prodají část podílu ve Volkswagenu a získané peníze použijí na nákup významného podílu v divizi Porsche, pokud se uskuteční její vstup na burzu.

Rodiny prostřednictvím holdingu Porsche SE vlastní 31,4 procenta akcií Volkswagenu, jehož součástí je rovněž Škoda Auto. Podle Handelsblattu by rodiny mohly prodat akcie Volkswagenu v hodnotě kolem 15 miliard eur. I tak by zůstaly největším akcionářem Volkswagenu před spolkovou zemí Dolní Sasko, jejíž podíl činí 11,8 procenta, upozornil list.

ČTK
Diskuze (0)

Doporučujeme