Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen z brazilského sedanu postavil kabrio. Vypadá fešně!

Ondřej Šámal
Diskuze (3)

Speciální přestavba vznikla při příležitosti návštěvy brazilského prezidenta ve fabrice nedaleko São Paola. Nezvyklé je, že tamní zastoupení Volkswagenu si pro konverzi na kabriolet vybralo čtyřdveřový malý sedan.

Německá automobilka ještě relativně nabízela docela široké spektrum kabrioletů. V portfoliu měla například otevřený model Beetle, eos s pevnou skládací střechou a obligátní Golf Cabrio, který v šesté generaci nejprodávanějšího volkswagenu historie značka nabízela také v ostrých verzích GTI a R.

Po konci vyjmenovaných aut se Němci bez kabrioletu museli chvíli obejít. Jenže pak představili jedno ze svých nejbláznivějších aut v podobě crossoveru T-Roc Cabrio, který se od svého konvenčního sourozence neliší pouze „uříznutou“ střechou, ale také absencí jednoho páru dveří. Od německé automobilky, jinak známé až tvrdým pragmatismem, se jednalo o odvážný počin.

S podobným nápadem teď přišli také kolegové v Brazílii. Tamní zástupci Volkswagenu totiž v rámci návštěvy staronového brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy vzali čtyřdveřový sedan Virtus (což je vůz na platformě MQB A0 pro malá auta, který je příbuzný třeba s indickou Škodou Slavia) a jednoduše mu uřízli střechu. A dva páry dveří nechali.

Vůz tak s trochou nadsázky připomíná nechvalně proslulý Lincoln Continental, v kterém byl v roce 1963 zastřelen americký prezident John Fitzgerald Kennedy. Lulovi da Silvovy však při prohlídce továrny Volkswagenu v São Bernardu do Campu na předměstí São Paula nic podobného naštěstí nehrozí.

Stavba unikátního kabrioletu zabrala třicítce inženýrů asi šest týdnů. Ti se mimo jiné snažili v zadní části vytvořit ještě více místa, což si vyžádalo mimo jiné zmenšení palivové nádrže. Kvůli absenci střechy musela být konstrukce vozu dodatečně zpevněna. O to se stará také kovová tyč za předními sedadly, jež vedle toho slouží také jako držadlo, když se prezident rozhodne postavit.

Video se připravuje ...

Pro brazilský Volkswagen se nejedná o první přestavbu v rámci prezidentské návštěvy. Už v minulosti se úprav v letech 1959 a 1993 dočkaly modely Fusca (Brouk), Polo sedan (2003) a Fox před devatenácti lety. Vzhledem k jednorázovému využití se po prezidentově návštěvě Volkswagen Virtus Cabrio přesune do firemního muzea uvnitř rozlehlého závodu.

Ondřej Šámal
Diskuze (3)

Doporučujeme

9. 2. 2024 17:02
Nechvalně proslulý Lincoln Continental.
Tak to je jasný, totiž hlavně to auto zavinilo smrt Kennedyho. A i smrt spousty jiných lidí. Až nakonec tím nechvalně proslulo.

A s trochou nadsázky? To musí být ta nadsázka velká jako Kilimandžáro.
Avatar - Stejsn
8. 2. 2024 19:52
Víc než jmenovaný Lincoln
to připomíná příšerný kabriolet z uřízlé pětidvéřové felicie.
8. 2. 2024 13:52
No to rozhodně nevypadá!
Kde je ona v titulku proklamovaná fešnost?! Sním či bdím...