Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen za dva roky postavil 250.000 amerických Passatů

David Bureš
Diskuze (0)
Americká verze Passatu debutovala v lednu 2011. Oproti v Evropě známé variantě je americký Passat větší.

Automobilka Volkswagen postavila ve své americké továrně Chattanooga už 250.000 exemplářů zdejší verze Passatu. První sériový vůz určený pro zákazníka sjel z výrobní linky před dvěma lety – 18. dubna 2011.

Jubilejní exemplář disponuje černě lakovanou karoserií a černým koženým čalouněním interiéru. Pod kapotou auta pracuje turbodiesel 2.0 TDI o výkonu 104 kW, jeho výbava zahrnuje panoramatickou střechu, navigaci nebo hudební systém Fender.

Hlavním úkolem amerického Passat bylo zvýšit prodeje Volkswagenu v USA. Zatím se mu to daří, prodeje Volkswagenu loni meziročně vzrostly o 35 procent na 438.133 prodaných aut. Cílem pro následující léta je prodej 800.000 aut ročně.

Samotný Passat byl po Jettě se 117.023 registracemi druhým nejprodávanějším Volkswagenem na trhu. To „evropský“ Passat v USA úspěšný nebyl, například za celý rok 2010 se ho zde prodalo jen 10.168 exemplářů.

V poslední době však prodeje auta lehce klesly, a tak je Volkswagen nucen propustit 500 zaměstnanců továrny Chattanooga. Podle analytiků navíc automobilka tolik pracovníků už nepotřebuje, výroba je totiž díky usednutí procesů efektivnější než krátce po jejím zahájení.

I přesto chce automobilka továrnu Chattanooga ve státě Tennessee dále rozšířit, investuje do ní na miliardu dolarů (20 miliard korun). V budoucnu zde bude probíhat také výroba chystaného sedmimístného SUV vycházejícího ze studie CrossBlue.

Automobil primárně určený pro americké zákazníky se rovněž vyrábí v Číně a prodává na vybraných asijských trzích. Auto bylo vyvíjeno s interním označením New Midsize Sedan, i proto se mu někdy říká Passat NMS.

Proti našemu Passatu je Passat NMS větší – je dlouhý 4.867 milimetrů, čímž překonává i Škodu Superb, která na délku měří 4.838 milimetrů.

David Bureš
Diskuze (0)