Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen začal na Slovensku vyrábět nový Porsche Cayenne

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Bratislavský závod německé automobilky Volkswagen zahájil sériovou výrobu nové generace sportovně-užitkových vozidel (SUV) Porsche Cayenne, které budou kompletně montovány na Slovensku.

ČTK o tom informovala mluvčí slovenské divize Volkswagenu Lucia Kovarovičová Makayová. Investice do nových výrobních hal a technologií přesáhly 800 milionů eur (20,8 miliardy Kč).

Od uvedení modelu Porsche Cayenne na trh v roce 2002 zhotovovala bratislavská továrna automobilky lakované karoserie vozu s vysokým podílem komponentů, které pak byly kompletovány v závodě Porsche v Lipsku.

"Umístění kompletní výroby nové generace Porsche Cayenne do Bratislavy významně přispěje k perspektivním a stabilním pracovním místům," uvedl předseda představenstva společnosti Volkswagen Slovakia Ralf Sacht.

Slovenská divize Volkswagenu, která je s 12.700 pracovníky největším soukromým zaměstnavatelem na pětimilionovém Slovensku, plánuje podle dřívějšího sdělení přijmout do konce roku 1000 zaměstnanců.

Kromě vozů Porsche Cayenne Volkswagen na Slovensku vyrábí SUV Volkswagen Touareg a Audi Q7, stejně jako malé automobily. Podnik se připravuje na výrobu nového modelu Audi Q8 a nové generace Volkswagenu Touareg.

Slovensko je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem automobilů na světě. V zemi mají své továrny tři automobilky, z nichž největší z hlediska počtu vyrobených aut je právě továrna Volkswagenu. K nynějším závodům Volkswagenu, francouzského koncernu PSA a korejské automobilky Kia Motors přibude továrna britské automobilky Jaguar Land Rover, která staví montovnu u Nitry na jihu Slovenska.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)