Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo bude v Číně vyráběná auta vyvážet do USA a Ruska

David Bureš
Diskuze (7)
Švédský výrobce má v Číně aktuálně čtyři továrny. Do ostatních zemí bude odtud chtít vyvážet dva své modely.

Pokud nyní automobilky vyrábějí své vozy v Číně, jedná se hlavně o lokální výrobu pro zdejší trh. Volvo to však chce změnit, v budoucnu chce své vozy vyrobené v nejlidnatější zemi světa vyvážet i do vzdálenějších států. Potvrzuje to David Ibison, šéf styků s médii v automobilce Volvo.

Volvo zatím oficiálně nepotvrdilo, do jakých zemí bude v Číně vyráběná auta vyvážet. Agentura Reuters však na základě nejmenovaného vysoce postaveného manažera ve Volvu tvrdí, že automobilka bude vyvážet z Číny své vozy do Ruska, USA a patrně i do vybraných asijských zemí. Již dříve plány na vývoz aut z Číny do USA potvrdil prezident Volva Håkan Samuelsson.

Zatímco do Spojených států má být podle zdroje Reuters exportován model S60, alias prodloužená verze sedanu S60, do Ruska zamíří SUV XC90. Volvo chce v nejlidnatější zemi světa nadále vyrábět první generaci XC90 (s označením XC Classic), která má sloužit jako levnější alternativa k chystané druhé generaci.

Na americký trh má ročně zamířit asi 10.000 exemplářů S60L. Na ten ruský má být každý rok exportováno několik tisícovek XC90. Export má být zahájen v příštím roce.

Volvo věří, že se jí výroba v Číně vyplatí, kurz dolaru a jüanu je totiž aktuálně stabilnější než kurz dolaru a eura. Na druhou stranu se mohou zákazníci z USA či Ruska obávat nižší kvality aut vyrobených v Číně. Sama automobilka zdůrazňuje, že auta vyráběná v Číně jsou stejně kvalitní jako ty vznikající ve Švédsku.

I díky svému vlastníkovi, čínské automobilce Geely, má Volvo s Čínou velké plány. Už letos by se mohla stát největším trhem pro Volvo, kterým je doposud USA. Letos mají čínské prodeje Volva podle plánů značky vzrůst na 80.000 aut, loni zde automobilka prodala 61.146 vozů.

Volvo v Číně provozuje celkem čtyři továrny. Závod ve městě Čchung-čching provozovaný ve spolupráci s automobilkou Changan vyrábí S80L, prodloužený sedan S80. Ostatní továrny jsou provozované ve spolupráci s mateřským Geely. Ve městě Čang-ťia-kchou se vyrábí motory, v Čcheng-tu model S60L, který letos doplní i XC60. Závod v Ta-čchingu teprve bude dokončen, vyrábět se zde bude XC Classic.

David Bureš
Diskuze (7)
Avatar - JirkaV8
21. 6. 2014 01:11
aspoň tak
člověku se sice ježí chlupy, ale jinak to dneska asi nejde. Dyť i plno klasických slušných značek v polotichosti používá komponenty z číny jak by se nechumelilo. Třeba to nebude tak hrozné. Když čínani volvo nezařízli a dál ho rozvíjí. ...Tak raději čínské volvo , než žádné volvo + mraky nápadně podobných klonů.
18. 6. 2014 16:40
Re: Volvo
A ty to musíš vědět. Vždyť tvůj věk a tvé zkušenosti tě přímo oprávňuji k tomu aby jsi to posoudil.
Avatar - Volvomatej
18. 6. 2014 14:25
Kvalita
Pokud budou Volva z Číny stejně kvalitní jako že Švédska jak říkají, tak v tom nevidím žádný problém.
Avatar - 3_diamanty
18. 6. 2014 14:04
Re: Volvo
hyundai z nosovic nie je hyundai no jo >:D je to cesky smejd asi no jo to asi skor

dobre rano stara mama.... vitaj v 21 storoci budicek >:D :yes:

volvo paradna sprava , slape paradne :yes: maju to do buducna paradne omaknute a nasliapnute... netreba sa bat
Avatar - Hittman
18. 6. 2014 13:35
Re: Volvo
Vidím, že jsi objevil globalizaci....Škoda z Ruska není Škoda?