Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo C30: dvoje dveře a čtyři místa (první oficiální informace)

Ondřej Láník
Diskuze (46)
Švédské Volvo se chce ucházet o nové zákazníky. Nová C30 má karoserii dlouhou jen 425 cm, což je o 22 cm méně než dosud nejmenší S40.

Švédské Volvo se chce ucházet o nové zákazníky. Nová C30 má karoserii dlouhou jen 425 cm, což je o 22 cm méně než dosud nejmenší S40. Místem oficiální premiéry nového modelu bude pařížský autosalon letos v září, zahájení výroby automobilka avizovala na konec letošního roku.

Pouze dvoudveřová karoserie bude schopna, podle informací výrobce, přepravit komfortně čtyři dospělé cestující na čtyřech samostatných sedadlech. Ti, kteří budou sedět ve druhé řadě, budou muset akceptovat zřejmě menší vnitřní šířku, kterou omezuje originální tvarování profilu boků. Tisková zpráva uvádí, že "prostor pro nohy a hlavu bude velkorysý".

Designový koncept automobilu je zaměřen na možnosti individualizace interiéru i exteriéru podle přání zákazníků. Těch by mělo být ročně až 65 tisíc, zřejmě se budou rekrutovat z řad mladých lidí, kteří jsou svobodní nebo mladých bezdětných párů, žijících „intenzivním městským životem“. Volvo očekává, že tři čtvrtiny produkce zůstane v Evropě, největšími trhy budou Itálie, Německo, Španělsko a Velká Británie.

Charakteristické tvary svalnaté zádě bude možno vylepšit jedním ze dvou střešních spojlerů v nabídce originálního příslušenství. Koncová světla jsou zase jednoznačným identifikátorem Cé třicítky i v noci.

Pohon nejmenšího Volva bude obstarávat známá řada čtyř- a pětiválcových motorů. Základní čtyřválce 1,6 dávají maximální výkon 74 kW (zážehový motor) resp. 80 kW (vznětový motor), v nabídce ale figuruje i diesel 2.4 D5 a přeplňované motory pro verze T5 (132 kW, 160 kW).

Bezpečnostní image Volva nesmí ani tentokrát zůstat opomenuta, a tak C 30 přijede vedle konvenčních prvků výbavy také se systémem BLIS, který řidiče upozorňuje na objekty v mrtvém úhlu vedle vozidla.

Nejnovější modelová řada pravděpodobně přispěje k tomu, že švédské Volvo dosáhne roční produkce 600 tisíc vozů.

Ondřej Láník
Diskuze (46)
25. 7. 2006 10:12
Re: OT:Nikdo není dokonalý
Yarin to tam dokonale vypsal... to není ten slogan TTT, co nám tu vypisuje kolega... to je zkušenost s rorejsem...