Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Concept Coupé: Návrat modelu P1800

Aleš Jungmann
Diskuze (18)
Koncept, chystaný pro blížící se autosalon ve Frankfurtu, má hodně nelehký úkol: navázat na ikonické Volvo P1800.

Ve Volvu se sice pilně pracuje na příští generaci modelu XC90, nesoucí podpis designového šéfa automobilky Thomase Ingenlatha, nejde však ani zdaleka o jediný projekt. V dohledné době automobilka představí hned tři koncepty, vytvořené dle nového designového jazyka automobilky.

Prvním z nich je velké kupé, navazující svou myšlenkou na slavný (a krásný) dvoudveřový model P1800, vyráběný mezi lety 1961 a 1973. Zajímavostí je, že zhruba pětina všech vyrobených P1800 měla dosti futuristicky tvarovanou karoserii kombi (resp. shooting-brake). Ale zpět do roku 2013.

Nový koncept má v praxi ukázat přístup nazývaný „Scalable Product Architecture“, tedy pokročilé sdílení techniky i designu napříč celou modelovou paletou. I na tomto sportovním konceptu jsou prý jasně viditelná některá řešení exteriéru, aplikovaná i na velké SUV XC90.

Jedním z rysů nových Volv budou diodová světla pro denní svícení, seskupená do položeného „T“. Dynamický vzhled konceptu umocňuje nízká a dlouhá kapota, nízká střecha a pětipaprsková kola z lehkých slitin o průměru 21 palců. Thomas Ingenlath přirovnává Concept Coupé ke lvovi, ze kterého je neustále cítit přirozený respekt.

V interiéru najdeme na středové části palubní desky velkou dotykovou obrazovku místo tradičních tlačítek, řidič má k dispozici například i průhledový displej. Vnitřek konceptu kombinuje kov se dřevem a vlněnými koberci. Koncept je koncipován jako plug-in hybrid a pohání jej kompresorem i turbodmychadlem přeplňovaný benzinový čtyřválec o objemu dva litry. Jeho výkon putuje k elektromotoru umístěnému na zadní nápravě, ve výsledku by měl mít řidič Conceptu Coupé k dispozici 295 kW a 600 N.m točivého momentu.

Aleš Jungmann
Diskuze (18)
30. 8. 2013 07:21
Re: STŘÁDAČKA
:yes:
29. 8. 2013 23:31
Evropská stopa na čínské zdi
Vzpomeňme dvě jména v souvislosti s "čínskou zdí":
1 - [odkaz]
2 - [odkaz]
Nechci se mýlit, ale možná, že se díváme na koncept právě z "dílny" těchto pánů. Rok na první studii by tak nějak odpovídal.
Avatar - Pekelná Micinka
29. 8. 2013 16:39
Re: STŘÁDAČKA
:yes:
29. 8. 2013 15:35
Re: Tak to je pecka!
Naprosto souhlasím, opravdu krásný koncept od Volva :yes: Doufám, že tento čistý skandinávský designový jazyk zvítězí a nahradí to čínskokorejské vlnobití současné generace alá V40,XC40,S60,V60 ;-)
29. 8. 2013 15:08
Re: Citroën DS9
Článek je o tom, že možná bude vidět ve Frankfurtu. Plus nějaká historie a trivia, aby to nebylo na dvě věty. K obrázku samotnému bylo jen několik vět, až na jednu jsem je citoval. Takže je to klasický případ, kdy k článku přiřadí nevhodný obrázek. Pokud motivací k napsání byl jen ten obrázek, tak to není nic jiného než vaření z vody.