Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Dynamic Steering i pro autokary Volvo Buses (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Systém řízení Volvo Dynamic Steering, přenášející výrazně méně vibrací od povrchu vozovky do volantu, míří po nákladních vozidlech i do autobusů švédské značky.

Systém řízení Volvo Dynamic Steering měl premiéru v roce 2013, kdy jej uvedla ve svých nákladních vozidlech společnost Volvo Trucks a nyní jej začíná nabízet i Volvo Buses.

Nejprve bude společnost Volvo Buses nabízet systém řízení Volvo Dynamic Steering na evropském trhu pro své autokary modelových řad 9500, 9700 a 9900. Dále bude tento systém k dispozici i pro podvozky s motory Euro 6 o objemu 8 a 11 litrů, používanými řadou karosáren za základ zájezdových autobusů.

Systém Volvo Dynamic Steering téměř zcela eliminuje vibrace přenášené do volantu. Výsledkem toho je, že řidič nemusí při řízení neustále korigovat pohyb volantu, což snižuje riziko vzniku bolestí v jeho zádech, krku a ramenou. Protože řízení nenamáhá tělo, může řidič relaxovat. Neunaví se tak rychle a je vystaven nižšímu riziku nehody.

Zároveň tato novinka dovoluje řízení vozidla s nebývalou přesností, což společnost Volvo Trucks demonstrovala již v roce 2013 nejprve prostřednictvím reklamního videa, v němž byl hlavní hvězdou křeček Charlie, a s odstupem několika týdnů zazářil Jean-Claude van Damme ve snímku The Epic Split.

Volvo Dynamic Steering je založeno na konvenčním mechanickém systému řízení, u něhož je řídicí tyč spojena s převodkou řízení. Hydraulický posilovač řízení generuje sílu, kterou řidič potřebuje k otáčení volantem.

Systém používá elektronicky řízený elektromotor, který je připojen k řídicí tyči. Tento elektromotor pracuje společně s hydraulickým posilovačem řízení a je elektronickou řídicí jednotkou několikatisíckrát za sekundu ustavován.

Při nízké cestovní rychlosti poskytuje elektromotor přídavnou sílu, zatímco při vyšší cestovní rychlosti elektromotor automaticky reguluje řízení tak, že kompenzuje všechny nerovnoměrnosti, které směřují do hřídele volantu, vzniklé například působením bočního větru nebo děr ve vozovce.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)