Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo FH: Testování a bezpečnost nové generace (2x video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Volvo Trucks prostřednictvím série fotografií a videí odhaluje vývoj a testování nové generace modelové řady FH, vstupující v letošním roce na trh.

Společnost Volvo Trucks představila novou generaci modelové řady FH počátkem září loňského roku. Tomu samozřejmě předcházelo důkladné testování, o němž samotný výrobce uvedl, že nikdy předtím neprováděl před uvedením nového modelu s řidiči a dopravními firmami tak důkladné testy.

Testy prováděné během vývoje nové generace modelové řady FH se zaměřovaly na řadu oblastí. Velká pozornost byla věnována spolehlivosti a bezpečnosti. Zpočátku byly jednotlivé komponenty jako motory, šasi, kabiny a elektrické systémy zkoušeny samostatně. Následně byla testům podrobována kompletní vozidla a k tomu sloužily zkušebny a testovací dráhy Volvo Trucks i nasazení v běžném provozu ve spolupráci s dopravci a řidiči.

Během zimy 2011/2012 byla testovací vozidla používána v severním Švédsku v okolí města Kiruna, kde byla zaznamenána teplota -44 ° C. Každý vůz musel absolvovat alespoň 20.000 km v mrazu, kdy je jedním z největších problémů, že prakticky všechny komponenty křehnou. Cílem testů bylo vyvinout materiály a komponenty, které dlouhodobě snesou i tyto ledové podmínky.

V Hällered u Göteborgu byly prováděny testy, které odpovídají desetiletému používání a ujetí 1.250.000 km. Během těchto testů využíval testovací vozidla velký počet zkušebních řidičů na náročném testovacím okruhu s velkým převýšením a řadou překážek známých z běžného provozu, mezi nimiž nechyběly ani výmoly.

Testy v laboratorním prostředí a na uzavřených okruzích jsou sice náročné, ale nenahradí běžný každodenní provoz. Pro dosažení co největší spolehlivosti a trvanlivosti bylo téměř 50 nákladních vozidel nové generace FH rozděleno mezi zákazníky v Evropě, Austrálii a Brazílii. Tímto způsobem byly do testů a jejich konečných výsledků důležitých pro sériové modely zahrnuty různé provozní podmínky, typy podnebí a chování řidičů.

V zájmu dosažení co nejvyšší bezpečnosti posádky podstoupilo nové Volvo FH během svého vývoje 1000 nárazových zkoušek v počítačových simulacích a 20 skutečných. Ačkoliv už to není povinné, společnost Volvo Trucks se nadále drží švédských norem pro testování vozidel.

Nárazové zkoušky potvrdily výhody nové konstrukce kabiny. Zkušební figurína přežila i ten nejnáročnější test – náraz v rychlosti 50 km/h do bariéry ve tvaru nákladního vozidla. Ve skutečnosti je tato zkouška porovnatelná s nárazem do nepohybujícího se nákladního vozu v rychlosti 80 km/h. Výsledky naznačují, že řidič by srážku přežil.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - vabis
11. 2. 2013 07:19
zpoždění
testování v zimě 2011/2012, ale reportáž v zimě 2012/2013 >:D :yes: