Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks: Jízda bez zásahu řidiče (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Švédská společnost pokračuje v úspěšném testování projektu SARTRE a vyzdvihuje jeho přednosti.

Technologický vývoj umožňuje jízdu vozidla bez řidiče. Otázkou je zda je jízda bez řidiče natolik žádoucí. Volvo Truck říká, že výroba plně automatizovaných automobilů není otázkou vyloučení řidičů, ale spíše vyzdvižením jejich důležitosti.

Historie plně automatizovaných vozů se datuje do roku 1970 v Japonsku a po celém světě je v současnosti vedeno mnoho projektů na univerzitách, výzkumných ústavech a společnostech po celém světě.

Byly najety stovky tisíc kilometrů bez řidiče a zastánci této technologie věří, že takové vozy zvětší kapacitu dopravy, sníží zácpy a hlavně zlepší bezpečnost vyloučením chyby řidiče. Zastánci techniky argumentují tím, že 90 % nehod je způsobeno lidským faktorem, tak proč nevyloučit řidiče vůbec? Oponenti většinou poukazují na omylnost počítačových systémů. A kdo je právně odpovědný za zbylých 10 % dopravních nehod?

Automatické systémy jako senzory, kamery a radary pro monitorování dopravní situace a okolí vozu jsou pro mnohé lepší než člověk, ale Carl Johan Almqvist z Volvo Trucks věří, že nejbezpečnější provoz kombinuje automatický systém s vědomostmi a zkušenostmi profesionálního řidiče.

Věříme v řidiče a ceníme si, že lidský mozek zvládne rozhodnutí s kterými by automatický systém těžce zápolil, řekl Almqvist. Počítač se nikdy neunaví, ale umí jen to, na co je naprogramován. Ve chvíli, kdy se dostanete do neobvyklé situace nastupují schopnosti řidiče. Ti nejlépe odhadnou situaci a určí zda se přibrzdí, panicky dupne na brzdu nebo objede překážka.

Volvo Trucks proto pracuje na systémech, které pomohou řidičům v situacích, kdy jsou málo stimulovaní, jako například v zácpě. Když se pohybujete pomalu, tak se plně nesoustředíte na řízení a pokud auto před vámi najednou zastaví, můžete do něj narazit, říká Almqvist. To jsou situace, ve kterých je dobře pomoci řidiči.

Vize Volva kombinace dobře trénovaných profesionálů s větší automatikou je realizována projektem SARTRE (Safe Road Trains for the Environment). Myšlenkou projektu jsou konvoje, kde profesionální řidič ve vedoucím vozidle povede řadu jiných vozů. Každý automobil v konvoji sleduje vzdálenost, rychlost a směr vozu před sebou a přizpůsobuje se. Automobily k sobě nejsou fyzicky připojeny a mohou konvoj kdykoli opustit. Když jsou v pelotonu, mohou následující řidiči odpočívat a dělat jiné věci, zatímco konvoj jede dál pod vedením vedoucího řidiče.

Očekává se, že tento způsob jízdy přinese spoustu výhod, jako zvýšení bezpečnosti díky minimalizování lidského faktoru, pokles spotřeby paliva a tím i emisí CO2 až o 20 %, snížení zácep, protože auta budou jen pár metrů za sebou, a řidiči následujících vozů budou moci odpočívat, pracovat nebo jíst.

Tato technologie byla úspěšně testována s jedním následujícím voze. Na druhou stranu přijetí veřejností a potřebná legislativa mohou ještě trvat.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
10. 10. 2011 00:22
Re: ..
Tyhle vláčky bude radost předjíždět. Třeba když si při předjíždění uvědomíš, že budeš potřebovat sjet. Nebo když ho bude předjíždět nějaký loudal.
9. 10. 2011 10:56
Re: ..
:yes:
Avatar - Blue Sun
9. 10. 2011 09:48
..
No... Už dávno existují možnosti, jak tohle řešit... říká se jim myslím železnice a hromadná doprava...
Avatar - delphino
8. 10. 2011 13:42
zodpovědnost
největší slabinou tohoto projektu je zodpovědnost. Kdo ji pak bude mít, když se stane nějaké neštěstí? Řidiči ve vláčku to budou svádět na toho prvního, že je vedl, ten co to povede, zase že je vést nechtěl, že kdyby nebylo toho systému tak se to nemuselo stát a tak podobně...