Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vůbec poslední Bentley Mulsanne pro britskou královnu zaparkuje v tovární sbírce

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Když automobilka Bentley ukončila produkci vlajkové limuzíny Mulsanne, poslední vyrobený kousek byl obestřen tajemstvím. Dnes se nám konečně odhaluje, protože byl vyroben pro britskou královnu Alžbětu II. a teď míří do tovární sbírky.

Bentley Mulsanne má v historii britského výrobce luxusních aut významný titul. Byl poslední vlajkovou limuzínou značky s legendárním vidlicovým osmiválcem o zdvihovém objemu 6,75 litru a vyráběl se od roku 2010 po dobu jednoho celého desetiletí. Majestátní elegantní kočár pro smetánku naposledy ojel z výrobní linky v anglickém Crewe v červnu 2020 a teď automobilka oznámila, že vůbec poslední vyrobený kus zaparkuje v tovární sbírce.

A rozhodně není ledajaký, protože je navždy spojen s britskou královskou rodinou. Vůbec poslední Mulsanne automobilka vyrobila na objednávku jejího veličenstva královny Alžběty II. aby sloužil královským povinnostem. Exkluzivní kousek je dokonalou ukázkou anglické elegance, protože královna si jej objednala v zeleném odstínu Barnato v kombinaci se světlým koženým interiérem v odstínech Twine a Cumbrian.

Vysoce luxusní atmosféru doplňuje i ořechová dýha Burr Walnut a hluboké koberce z jehněčí vlny. Na palubě majestátního automobilového křižníku je ideální atmosféra pro členy královské rodiny. Individualizace byla tak rozsáhlá, že automobilka odstranila přední loketní opěrku a vytvořila speciální místo pro odložení královniny kabelky. V přepychovém interiéru nechybí ani královský erb Spojeného království nebo diskrétní policejní majáky pro bezpečnější průjezd městem.

Video se připravuje ...

Poslední vyrobený Bentley Mulsannne pro anglickou královnu je v prodloužené konfiguraci Extended Wheelbase s ikonickým 6,75litrovým osmiválcem o 395 kW (537 koních) a 1100 newtonmetrech s osmistupňový automatem ZF. V letech výroby automobilka uváděla, že jediný Mulsanne vyrobí za přibližně 400 hodin, přičemž pouze montáž osmiválce vyžadovala necelých 30 hodin práce specialistů.

Poslední vyrobený Bentley Mulsanne zaparkuje v tovární sbírce Bentley Heritage Collection po boku historicky druhého vyrobeného exempláře s VIN 0002 z roku 2019 a bývalého novinářského Mulsanne Speed z roku 2019. Tovární kolekce významných vozů se aktuálně skládá z bezmála padesáti aut.

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Doporučujeme

26. 11. 2023 21:37
Naposledy ojel
Jojo “naposledy ojel” byla to krasa :-!