Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW Beetle: Brouk pro 21. století (foto živě, video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (119)

Nová generace Volkswagenu Beetle je představena, po ukrývání se za siluetu a vtipné reklamě s broukem je zde světová premiéra.

Oficiální odhalení Volkwagenu Beetle automobilka naplánovala na tři místa najednou. Novinku si prohlédnou návštěvníci autosalonu v Šanghaji a prakticky ve stejnou dobu se odehrává premiéra i v Berlíně a v New Yorku. Volkswagen se kvůli této globální akci spojil s hudební televizí MTV.

Akce v New Yorku se je umístěna do klubu Terminal 5, kde u této příležitosti vystupuje světoznámá skupina Black Eyed Peas. V Berlíně v klubu EWerk zase vystupuje belgické duo 2manydjs. Obě akce přenáší živě MTV pod názvem World Stage.

Hlavní hvězdou je samozřejmě nová generace Volkswagenu Beetle, která nahrazuje New Beetle vyráběný v letech 1998 až 2010 a svým designem odkazuje na klasický Brouk. Ten nesl oficiální označení Type 1 a vyráběl mezi lety 1945 a 2003, kdy vznikl ve více než 21,5 milionu exemplářů.

Volkswagen New Beetle se v sériové podobě objevil v roce 1998, jako jeden z prvních automobilů s retro designem. Loni byla v prodeji Final Edition, lakována světle modrou barvou Aquarius Blue. Modrý lak u hatchbacku doplnil černý střední díl střechy, u kabrioletu střešní plátno světlé barvy. Final Edition bylo ve Spojených státech poslední nabízenou verzí současné generace VW Beetle, edice byla limitována na 1.500 exemplářů každé karosářské varianty.

Nový Brouk přišel o přívlastek New a je prostě pojmenován VW Beetle. Jméno má být prvním odkazem na prapředka se vzduchem chlazeným motorem za zadní nápravou. Tím dalším je design karoserie. Nová generace narozdíl od New Beetle z let 1998 až 2010 nemá zakulacenou střechu a svou siluetou mnohem více připomíná klasický Brouk.

Exteriér

Zatímco New Beetle působil dojmem roztomilého autíčka pro ženy, tak Bettle má díky svým proporcím s širší a delší kapotou motoru, nižším a strmějším čelním sklem, méně zakulacenou střechou a spoilerem na zádi působit mnohem mužněji. Podobně jako koncept Ragster z roku 2005 má být dynamičtější a sportovnější, což se mu minimálně na fotografiích daří velmi dobře.

Výše uvedená slova potvrzují i čísla, která hovoří zcela jasně. S celkovou délkou 4278 mm je Beetle o 152 mm delší než jeho předchůdce a s šířkou 1808 mm je o 84 mm širší, zatímco s výškou 1486 mm je o 12 mm nižší. Rozvor náprav 2537 mm se prodloužil o 28 mm.

Design karoserie, která odkazuje na klasický Brouk a zároveň rozvíjí současný designový styl VW (např. tvarem nárazníků), vytvořili designéři Cris Lesmana, Nisan Kucam pod vedením Marca Lichte.

Interiér

Podobně jako exteriér i interiér se snaží připomenout originál a zároveň zůstat věrný současné DNA Volkswagenu. Palubní deska tak představuje zajímavé spojení retro designu se současností. Přístrojový štít se snaží navodit podobnou atmosféru jako v starém Brouku, zatímco středová konzole s navigací a ovládáním klimatizace nenechá nikoho na pochybách, že se píše rok 2011.

Vzhledem k snížení celkové výšky nejspíš nikoho nepřekvapí, že i v případě vzdálenosti sedáku řidiče od stropu došlo ke zkrácení z 1082 mm na 1044 mm, což stále nadprůměrná hodnota. Prodloužení a rozšíření Beetlu se projevuje na zvětšení zavazadlového prostoru, jehož objem je nyní 310 litrů, namísto dosavadních 209 litrů.

Design interiéru mají na svědomí Tomasz Bachorski a Ingo Brückmann. Za použité materiály a jejich barvy jsou zodpovědní Oona Scheepers a Sussanne Gerken. V Evropě bude vedle základního černého provedení Beetle nabízen ve verzích Design (části interiéru v barvě karoserie) a Sport (vzhled materiálů z uhlíkových vláken.

Výbava

Volkswagen hodlá Beetle nabízet s bi-xenonovými hlavními světlomety a denní světly z LED, které tvoří 15světelných diod po obvodu světlometu. V nabídce příplatkové výbavy bude figurovat i nová panoramatická střecha, která má o 80 % větší zasklenou plochu než u předchozího modelu, zachytí 99 % UV záření a 92 % tepelné energie.

Chybět nebude bohatá nabídka autorádií a navigačních systémů, na jejímž vrcholu je RNS 510 s 6,5palcovou dotykovou obrazovkou, hlasovým ovládáním, DVD přehrávačem, slotem pro SD kartu a 30 GB hard diskem. Milovníkům hudby přijde vhod sound system by Fender. Světoznámý výrobce elektrických kytar a jejich příslušenství se spojil se značkou Panasonic a pro Volkswagen vytvořil tento audio systém s výkonem 400 Wattů. Beetle bude první vozem v Evropě s tímto systémem.

K praktickým prvkům výbavy Beetlu patří bezklíčový vstup a startování. Součástí bezpečností výbavy bude standardně ESP a šest airbagů.

Motory

Paleta pohonných jednotek pro evropské trhy bude zahrnovat tři zážehové a dva vznětové motory. Základní benzinovou motorizací bude 1,2 TSI (77 kW/105 k), po ní následuje 1,4 TSI (118 kW/160 k) a vrcholem je 2,0 TSI (147 kW/200 k). Vznětové motory zastupují 1,6 TDI (77 kW/105 k) a 2,0 TDI (103 kW/140 k). Všech pět motorů bude možné za příplatek spojit s dvouspojkovou převodovkou DSG.

Pro motory 1,2 TSI a 1,6 TDI bude v nabídce provedení BlueMotion. Tyto verze mají mít podle předběžných údajů kombinovanou spotřebu 5,5 litru benzinu na 100 km, resp. 4,3 litru nafty na 100 km. Beetle s motory 2,0 TSI a 1,4 TSI bude standardně vybaven elektronickou náhradou samosvorného diferenciálu XDS.

Prodej Volkswagenu Beetle se má na evropských trzích rozběhnout na přelomu října a listopadu letošního roku.

Ohodnoťte Volkswagen Beetle jako ve škole:
  • 1
    40,5%
  • 2
    11%
  • 3
    4,8%
  • 4
    24,7%
  • 5
    19%
Děkujeme za váš hlas.
Celkem hlasovalo 2017 čtenářů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (119)
20. 4. 2011 08:37
Re: DAS RETRO
Stagnující Lambo... >:D (ano, v prodejích 2010). Stav před/po VW (Audi) nebe a dudy. Bugatti dotované, ale od začátku s tím bylo počítáno. Žádné překvapení ze ztrátovosti z důvodu neprodejnosti produkce. Pointa ale byla jinde a to v otázce přetransformování produktů silných značek do stylu VW a to se právě na příkladu Lamborghini a Bugatti, jako nejsilnějších značek koncernu (minulost, exkluzivita) ukazuje, že se nestalo. Ze stejného důvodu bych se vůbec nebál ani o Alfu. Osobně bych Alfě přál (v případě "pádu" pod křídla VW), aby byla založena italská větev koncernu s vedením v podobě Stephana Winkelmanna, který se ukázal jako výborná volba a jako člověk s citem pro italskou tradici a styl (taky je to prakticky více ital než němec).
Avatar - white label
19. 4. 2011 22:27
Re: Baby Panamera
To, že se přítelkyni líbí nejen minulá Micra, ale i NB postavený na podvozku o třídu větším, spíš dokazuje, že ani ženám zřejmě nebude o něco větší velikost vadit.
Jak jsem psal, vzadu bude více místa na nohy a v kufru, v oblasti hlavy to nebude ideální nikdy...

Jinak další důvod, proč nedělat tohle auto na velikosti podvozku Pola, je koncernová přítomnost A1, které stojí právě na něm.
A taky i ta A1 s podobnou siluetou zadní partie dokazuje, že je to málo, viz kufr do kterého nevlezou ani některé golfové hole (myslím kočárek), nebo prostor na nohy, případně dětskou sedačku vzadu... :no:
19. 4. 2011 22:10
Re: Baby Panamera
"Shodit" ve smyslu že porovnávám dva tak odlišné vozy. Ohledně přítelkyně - jen jsem chtěl popsat vnímání jisté významné skupiny kupců tohoto druhu aut, kteří opravdu nerozlišují velikost, platformy apod. S druhým odstavcem lze jen souhlasit, i když "více místa vzadu" je v tomto případě velice relativní pojem...
Avatar - white label
19. 4. 2011 21:27
Re: Baby Panamera
Nevím proč by ses tím měl "shodit", jen moc nerozumím tomu, co si chtěl naznačit tím, že se přítelkyni líbí jak předchozí generace Micry, tak New Beetle. Napadá mě jen částečná podobnost designu těch aut, ale nevím, co to má říct k tématu větší/menší základ pro nového Brouka?
Tvůj názor ti samo neberu, jen se snažím podpořit argumenty ten můj...

P.S. Myslím si, že většina chlapů (včetně mě) si dovede představit i sebe za volantem tohoto Brouka (pod kterým píšeme), právě i pro jeho dospělejší velikost a (hlavně vyšším) ženám asi nebude příliš vadit, že jejich děti mají vzadu více místa na nohy a mají podstatně více místa v kufru, než ve F500, nebo MINI, ale i A1 apod. ...
19. 4. 2011 21:01
Re: Baby Panamera
OK ;-)

Teď se možná maličko shodím, ale vzpomínám si, že zhruba v době, kdy byl předchozí New Beetle novinkou, vyjela také předchozí generace Nissanu Micra. Už tehdy mě napadlo, že tak nějak měl VW pojmout nového Brouka. Mimochodem má přítelkyně, řešící auta způsobem "líbí - nelíbí", má tyto vozy ve stejné skupině (ta skupina se jmenuje "to bych chtěla mít") ;-)

Každopádně tvému názoru rozumím, beru ho, ale můj názor se tím nemění. ;-)