Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW chce navzdory viru dosáhnout celoročního provozního zisku

ČTK
Diskuze (4)

Německý automobilový koncern Volkswagen kvůli negativním dopadům šíření koronaviru počítá ve druhém čtvrtletí s velmi špatnými výsledky.

Za celý letošní rok však hodlá dosáhnout provozního zisku bez zahrnutí mimořádných položek, uvedl finanční ředitel podniku Frank Witter. Součástí koncernu Volkswagen je rovněž automobilka Škoda Auto.

V prvním čtvrtletí se provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek meziročně propadl o 81,4 procenta na 900 milionů eur (zhruba 24 miliard Kč). Odbyt se v prvním čtvrtletí v důsledku koronavirové krize snížil o 23 procent zhruba na dva miliony vozů. V dubnu koncern vykázal meziroční pokles odbytu o 45 procent, v květnu o 34 procent.

Podle Wittera se koronavirová krize postarala o "velmi špatné druhé čtvrtletí". "Je tu nicméně naděje pro druhou polovinu roku. Cílem je mít na konci roku kladný provozní výsledek bez zahrnutí mimořádných položek," uvedl podle agentury Reuters finanční ředitel v interním bulletinu.

Video se připravuje ...

Koronavirová krize měla v automobilovém průmyslu negativní dopad na výrobní aktivity i na poptávku. Automobilce Škoda Auto v prvním čtvrtletí klesl provozní zisk o čtvrtinu na 307 milionů eur (8,2 miliardy Kč). Firma koncem dubna obnovila výrobu ve svých závodech v Mladé Boleslavi, Kvasinách a ve Vrchlabí. Odstávka kvůli pandemii způsobené koronavirem trvala téměř šest týdnů.

Volkswagen minulý týden oznámil, že odbyt škodovek se v květnu meziročně snížil o 45,1 procenta zhruba na 57.700 vozů. Jeho pokles nicméně zpomalil z dubnových 56,6 procenta.

Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody, vyrábí ale i v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích.

Firma loni dodala do celého světa 1,24 milionu aut a má téměř 39.000 zaměstnanců, z toho v Česku téměř 34.000 lidí. Škoda je nejprodávanější značkou na českém trhu, kde se její podíl blíží 40 procentům.

ČTK
Diskuze (4)

Doporučujeme

18. 6. 2020 19:48
Re: A budeme zdierať a budeme!
A podle tebe jsou zisky automobilek velké?
18. 6. 2020 15:40
Re: A budeme zdierať a budeme!
Never slepo všetkému, čo si na nete prečítaš.
18. 6. 2020 11:28
Re: A budeme zdierať a budeme!
A co má podle tebe automobilka dělat? Zisky automobilek moc velké nejsou.
17. 6. 2020 23:32
A budeme zdierať a budeme!
Zlacníme výrobu, použijeme menej kvalitné materiály, lacnejšie postupy, zjednodušíme kontrolu a bol by v tom čert, aby sme na ľuďoch, čo nám veria a kúpia tie naše polofunkčné haraburdy, poriadne nezarobili!!!