Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW Group představuje novou značku. Je to Moia! Co nabídne?

David Bureš
Diskuze (4)
Moia se stává třináctou značkou koncernu VW Group. Sídlí v Berlíně a vede ji Ole Harms, šéf Volkswagenu pro nový obchod a mobilitu.

Koncern Volkswagen Group už na pařížském autosalonu oznámil, že jeho řady rozšíří třináctá značka. Ta nyní dostala jméno, jmenuje se Moia, a spolu s odhalením loga její vedení představilo i její zaměření.

„Moia nám pomůže získat hlubší poznatky o nových formách mobility,“ prezentuje oblast podnikání nové značky předseda představenstva koncernu VW Group Matthias Müller. Německá automobilka věří, že mobilita zažije v následujících letech výrazné změny, a právě na ně se Moia zaměří.

Koncern totiž musí reagovat na změny v chování zákazníků. Stále více roste počet lidí, kteří si auta už nechtějí kupovat, ale místo toho si je jen pronajímají, případně půjčují jen v době, kdy je opravdu potřebují. Proto skupina s touto změnou zákaznických preferencí už počítá ve své strategii do roku 2025.

Prvním krokem k nové mobilitě je objednání převozu pomocí aplikace. Proto VW Group koupilo podíl ve službě Gett, která pomocí aplikace v chytrém zařízení umí přivolat taxík. Služba dnes funguje už ve více než 100 městech světa, třeba v New Yorku, Londýně nebo Moskvě. Druhou důležitou oblastí značky Moia pak má být aplikace pro spolujízdu, tedy sdílenou jízdu. Pilotní projekt ve stylu Blablacaru má být spuštěn v roce 2017.

Moia se chce každopádně odlišit využíváním výhradně elektromobilů. Do budoucna se pak chce spoléhat i na auta schopná jezdit bez řidiče. První takové vozidlo má vzniknout už v příštím roce, přičemž ponese nejen loga značky Moia, ale také další značky z VW Group.

„Moia je samostatná značka pod záštitou Volkswagen Group, která bude vyvíjet a nabízet vlastní služby mobility, ať už sama nebo ve spolupráci s městy nebo existujícími dopravními systémy,“ dodává k tomu Ole Harms, který nové značce šéfuje. Přestože VW Group založil vlastní značku s podobným charakterem jako dnešní Uber nebo Blablacar, neznamená to, že by ostatní značky koncernu v této oblasti nepodnikaly. „Souběžně s tím značky koncernu budou i nadále vyvíjet jejich vlastní služby,“ doplňuje Harms.

Nová značka sice byla představena v Londýně, sídlí ale v Berlíně. V současnosti zahajuje svoji činnost se zhruba 50 pracovníky, avšak do konce příštího roku jejich počet výrazně naroste. Už ve střednědobém horizontu totiž Moia chce být jedním z globálních hráčů na poli alternativní dopravy.

„Berlín je ideální místo pro do budoucnosti orientovanou a inovativní společnost jako Moia, a to protože je to místo, kde najdeme spoustu kreativních myslí a start-upů, které k naší nové podnikatelské aktivitě potřebujeme,“ tvrdí Harms s tím, že Moia nemusí sídlit v Silicon Valley, aby mohla podnikat v oblasti inovativních řešení mobility.

Vedle Berlína bude pro Moiu důležitým městem německý Hamburg. S jeho představiteli Volkswagen na podzim podepsal tříletou strategickou dohodu o mobilitě. Právě zjištěné poznatky o městské mobilitě, která má být bezpečnější, účinnější, spolehlivější a šetrnější k životnímu prostředí, chce Moia využít i ve svých dalších projektech.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - euro89
5. 12. 2016 18:41
Co nabidne?
Nevim, ale podle nazvu bych to tipnul na damske vlozky a tampony. >:D
Avatar - Uživatel_5340709
5. 12. 2016 17:23
Re: Podobnost čistě náhodná,
Kamna ne, ty by moc kouřily. :-!
5. 12. 2016 16:58
Podobnost čistě náhodná,
vypadá to, že by podle loga mohli u nás vyrábět sporáky a karmy :-!
Avatar - Uživatel_5340709
5. 12. 2016 16:57
"Moja" .......
....... to jim poradil Kabaň, ne? :-)