Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW plánuje sporťáček s motorem Ducati

David Bureš
Diskuze (15)
Volkswagen chce postavit sportovní verzi úsporného modelu XL1. Na autě bude spolupracovat Ducati.

Italský výrobce motocyklů Ducati je od loňského roku součástí koncernu Volkswagen Group. V současnosti se pracuje na prvním společném projektu mezi těmito firmami, jejímž výsledkem bude sporťák značky Volkswagen s motorem Ducati.

Vývoj takového auta potvrdil sám předseda dozorčí rady Volkswagenu Ferdinand Piech, když jej ukázal na obrázku během své přednášky na vídeňské Technické univerzitě, kde je čestným profesorem.

Základem sportovního vozu bude úsporný model Volkswagen XL1. V jeho útrobách však místo vznětového dvouválce o objemu 0,8 litru kombinovaného s elektromotorem bude pracovat 1,2litrový dvouválec z motocyklu Ducati 1199 Panigale.

Tento agregát disponuje v modelu 1199 Panigale výkonem 143 kW při 10.750 min-1 a maximálním točivým momentem 132 N.m v 9.000 min-1. V XL Sports má jednotka spolupracovat s dvouspojkovou převodovkou.

XL Sports má být ještě lehčí než výchozí automobil, který díky použití lehkých materiálů váží pouze 795 kilogramů. Hmotnost sportovní verze bude snížena i díky odhození hybridního ústrojí. Lehoučký sporťáček se silným motorem tak bude jistě nabízet perfektní jízdní zážitky.

Fotografie z přednášky ukazuje, že vzhled tohoto sporťáku se bude v mnohém lišit od výchozího XL1. Karoserie bude širší, za dveřmi se objeví chladicí otvory. Nápis Volkswagen Motorsport pak dokazuje, že s vývojem pomáhá závodní divize německého výrobce.

Zprávy o sportovní variantě XL1 nejsou novinkou. V létě se však psalo o použití přeplňovaného dvoulitru z Golfu GTI.

V současnosti není jasné, zda Volkswagen plánuje sériovou výrobu XL Sports. Je možné, že automobil zůstane pouze konceptem ukazujícím schopnosti koncernu a možnosti spolupráce mezi jeho členy.

David Bureš
Diskuze (15)
Avatar - Ada je zase tady
29. 9. 2013 22:29
Hmmm
Zakrytá zadní kola nepůsobí opticky dobře, byť jejich použití je z důvodu optimalizace proudění vzduchu jasné. A pod kapotou by měl spíše bublat diesel. :yes:
Avatar - poterienko
29. 9. 2013 22:15
Sporťáček
VW plánuje sportáček, Škodovka bude mít velké SUVéčičko, Seatu se neprodávají jeho kombička a nejlepší motor motor je HTPéčičko.
29. 9. 2013 18:41
Re: DALŠÍ SPALOVACÍ POPELNICE DAS AUTO
Že na blba reagujete... Škoda si kaziť náladu.
29. 9. 2013 15:24
Re: VWell Done
jj, Alfu.
Avatar - white label
29. 9. 2013 13:56
Re: VWell Done
Co jiného by tím mohl (pod "sporťáčkem") myslet? :-)